Илон Мъск неведнъж е споделял виждането си, че светът се нуждае от още бебета. Шефът на SpaceX, Tesla и X (преди Twitter) е подкрепил думите си с дарение в размер на 10 милиона долара за изследователски проект за плодовитостта и населението, пише Business Insider.

Сумата е отпусната още през 2021 г. от фондацията на милиардера на университета в Остин, щата Тексас.

Tочното ѝ предназначение не бе известно, докато в началото на тази седмица Bloomberg не я свърза с Population Wellbeing Initiative (PWI, „Инициатива за благосъстояние на населението“).

PWI е съвместен проект на Центъра за изследване на населението към висшето учебно заведение и икономическия факултет с фокус върху плодовитостта, бъдещето на човечеството и икономическия растеж.

В научен труд експерти от PWI твърдят, че поради намаляващата раждаемост „човечеството е изчезнало на 4/5“ и че ако тази тенденция не се обърне, светът ще се „обезлюди вследствие на жестокост“.

Статията започва с цитат от книгата „Какво дължим на бъдещето“ на Уилям МакАскил: „Бъдещите хора са от значение. Те биха могли да бъдат много. Ние можем да направим живота им по-добър.“ Авторът е виден поддръжник на така наречения ефективен алтруизъм – философията, че трябва да се фокусираме върху дългосрочните проблеми.

Мей Мъск на 75: Жената, която винаги има план75-годишната дама не се поддава на възрастови стереотипи и ограничения

През октомври миналата година Илон Мъск финансира двудневна конференция на PWI, но тогава от инициативата не разкриха неговото участие пред присъстващите, които бяха долетели от всички части на страната.

52-годишният предприемач има поне 10 деца от три жени. Първото – с първата му съпруга, почина на около 2-месечна възраст, но след това им се родиха близнаци и тризнаци, заченати ин витро. С певицата Граймс Мъск има още две деца.

Ден след като Insider съобщи, че милиардерът е баща на близнаците на високопоставена служителка в управляваната от него компания за мозъчни импланти Neuralink, той написа в платформата си X:

„Давам най-доброто от себе си в борбата с обезлюдяването“, добавяйки че „сриващата се раждаемост е най-голямата заплаха за цивилизацията досега“.