Седем компании, предимно американски технологични гиганти, са уведомили Европейската комисия, че отговарят на критериите за класифициране като "пазачи" (gatekeepers) съгласно Закона за цифровите пазари (DMA).

Alphabet, Amazon, Apple, собственикът на TikTok ByteDance, Meta, Microsoft и Samsung са декларирали, че отговарят на праговете, които ЕС определи при приемането на новия закон. Според Reuters Booking.com също очаква да изпълни изискванията за статута на "пазач" до края на годината и да уведоми властите.

“Пазачите” са компании с годишен оборот в Европа от поне 7,5 млрд. евро през последните три финансови години или такива с пазарна стойност от поне 75 млрд. евро през последната финансова година в поне три държави от ЕС. Освен това те трябва да са обслужвали повече от 45 милиона месечни активни крайни потребители и повече от 10 000 годишни активни бизнес потребители в ЕС през последните три години.

Стрес тест: ЕС е безпощаден към Meta и Twitter за новите правилаЗа нарушения на закона ще се налагат глоби до 6% от годишните приходи, което възлиза на милиарди долари
Тези критерии са замислени така, че да засягат най-големите играчи в технологичната област, тъй като, както показва името на закона, той е предназначен да обхване големите онлайн платформи, които действат като "пазачи" на цифровите пазари.

Съгласно DMA на "пазачите" ще бъде забранено да дават предимство на собствените си услуги пред тези на конкурентите си и да затварят потребителите в своята екосистема. Те трябва да позволяват на трети страни да взаимодействат с техните собствени услуги, а на бизнес потребителите - да популяризират своите продукти/услуги и да "сключват договори с клиентите си извън платформата на пазачите".

В случая на Google и Apple това означава, че те не могат да възпрепятстват разработчиците да използват платежни системи, различни от техните собствени. Компаниите не могат да забраняват на потребителите и да премахват предварително инсталирани приложения, както и да зареждат приложения от външни източници.

ЕС отново разследва Microsoft, Samsung съди китайски конкурент През предходното десетилетие на софтуерния гигант бяха наложени глоби в размер на 2,2 млрд. евро
Това ще означава огромни промени, по-специално за Apple, чиято екосистема е проектирана като "оградена градина" от най-дълго време. През декември миналата година Bloomberg съобщава, че Apple се готви да разреши магазините за приложения на трети страни и инсталацията на външни приложения с пускането на iOS 17.

През 2024 г. всички “пазачи” ще трябва да отговарят на всички аспекти на DMA.