Ръководители на водещи френски технологични компании предупредиха, че ограниченията на имиграцията, предложени от крайнодясната партия „Национален сбор", представляват заплаха за амбицията на страната да се превърне във водещ европейски център за изкуствен интелект (AI).

След тежката загуба на неговата партия „Ренесанс“ на вота за Европейски парламент през уикенда президентът Еманюел Макрон свика извънредни избори за долната камара на парламента, като първият тур ще се проведе на 30 юни, а вторият - на 7 юли.

Макрон превърна в свой приоритет подкрепата за местните технологични компании, като улесни наемането на чужденци от страна на стартиращите компании, лобира срещу регулациите на Европейския съюз, които смяташе за твърде строги, и привлече инвестиции от Amazon и Microsoft. Но крайнодясната „Национален сбор“ на Марин льо Пен, която според прогнозите ще спечели най-много места на изборите, обеща да намали броя на работниците мигранти, допускани във Франция, и да наложи по-строг контрол върху чуждестранните инвестиции. Това може да подкопае амбициите на страната в областта на изкуствения интелект, твърдят технологични ръководители, цитирани от Reuters.

"Напълно съм съгласен с опасенията относно антимиграционната позиция на партията на Марин льо Пен", казва Жулиен Лауней, главен изпълнителен директор на стартиращата компания за изкуствен интелект Adaptive ML. "В предишните два стартъпа, в които съм работил, квалифицираната имиграция във Франция беше голям двигател на таланти. Особено студенти, които идваха да учат тук, провеждаха стажове в различни компании и в крайна сметка оставаха. Това е невероятен канал за млади таланти."

Камил Лемардели, генерален директор на Superprof, образователен стартъп, базиран в Париж, също е категоричен, че плановете на крайнодясната партия могат да създадат по-малко приветлива среда за международните специалисти, което да се отрази на по-широкия бизнес климат.

"Политическата платформа на „Национален сбор“ включва предложения, които наблягат на по-строг имиграционен контрол и фокус върху националните преференции при наемането на работа", казва той. "Това би могло да има ефект върху иновациите и конкурентоспособността, не само за Superprof, но и за цялата френска технологична екосистема."

През последните седмици Франция се опита да утвърди позицията си на лидер в областта на изкуствения интелект, като бизнес и политически лидери от цял свят присъстваха на годишната конференция VivaTech в Париж. Но предложените от „Национален сбор“ ограничения за наемане на чуждестранни работници могат да подкопаят това, и според Уго Вебер, ръководител на отдела за връзки с обществеността в базираната в Париж компания за електронна търговия Mirakl, който определя политиките на партията като „фундаментално вредни“ за френската технологична екосистема.

„Mirakl, която наред с други услуги предлага решения с изкуствен интелект за онлайн търговци на дребно, разчита на инвестиции от световни фондове за рисков капитал и на възможността да наема таланти от чужбина“, казва Вебер. „Загрижен съм за способността на френските стартиращи предприятия да продължат да привличат финансиране и да останат дестинация за технологични таланти, особено в областта на изкуствения интелект“.