Франк Маккорт - бившият собственик на Лос Анджелис Доджърс, който е придобил по-голямата част от богатството си чрез недвижими имоти - обяви миналия месец, че ще отправи оферта за закупуване на TikTok от неговия изпаднал в затруднение китайски собственик Bytedance.

Скоро след като президентът Джо Байдън подписа закон, който принуждава компанията да се освободи от бизнеса или да бъде забранена в цялата страна, интересът на Маккорт се обостря.

Чрез инициативата си Project Liberty той организира "народeн търг", обединявайки фондации, инвеститори и други, които споделят визията му за по-справедлива и отворена уеб мрежа.

Това виждане е съсредоточено върху идеята, че затворени платформи като Facebook и X имат твърде голяма власт над това, което виждаме онлайн. Когато през 2021 г. бе създаден проектът, той започна да работи по отворен протокол, наречен Decentralized Social Networking Protocol (Децентрализиран протокол за социални мрежи) или DSNP, като средство за защита.

"Американската идея се основава на нашата способност да отговаряме за живота си и да имаме преди всичко активност, автономия, избор и свобода, а тези големи платформи ни отнеха правата", казва Маккорт в интервю за Wired.

Вместо да започвате отначало в дадена социална мрежа, протоколи като DSNP ще ви позволят да пренесете "социалния си подбор" от приятели и последователи в друго приложение, което по-добре отговаря на вкусовете ви, посочва Одри Танг, бивш министър по цифровите въпроси на Тайван. Тя се присъединява към Project Liberty Institute, отделен изследователски клон на организацията на Маккорт, като старши сътрудник.

През последните години потребителите на социалните мрежи се разпръснаха в отделни платформи. Комбинирането на последователи и съдържание има потенциала да обърне това разделение. Танг търси точно тази възможност.

"Наличието на повече от един избор на доставчик на електронна поща или браузър прави световната уеб услуга по-добра"

Project Liberty е прехвърлил над 875 000 от 20-те милиона акаунта на социалната мрежа MeWe към DSNP след инвестицията на Маккорт от 150 млн. долара в платформата през 2022 г.

Придобиването на TikTok би осигурило на проекта повече от 150 милиона потребители, дори ако приложението не идва със завидния му алгоритъм. Важно е да се отбележи, че този брой е минимален в сравнение с отчетените 3 млрд. месечни активни потребители на Facebook.

Въпреки че съществуват от повече от десетилетие, отворените протоколи никога не са били по-популярни от сега. Mastodon е една от малкото платформи, която се захранва от ActivityPub, протокол, подобен на DSNP. Платформата Threads на Meta също започна да включва тази система. Всичко, което публикувате в Threads, би могло да се появи в Mastodon, ако решите да се присъедините към "федеративната мрежа".

Европейските антитръстови регулации, като например Законът за цифровите пазари, принудиха много големи платформи да направят и своите услуги за обмен на съобщения оперативно съвместими. По-рано тази седмица Apple обяви, че iMessage ще поддържа протокола RCS в iOS18, който ще замени SMS и ще позволи споделянето на изображения с по-високо качество.

Тази комбинация от конкуренция, регулаторна власт и цифров идеализъм води до ренесанс на отворения интернет, от който Маккорт иска да се възползва, като преследва TikTok, посочва Wired.

Все пак отворените протоколи не са непременно печеливши, най-вече защото никой не ги притежава. Капитализмът е създал мрежата, която използваме днес, с всичките си недостатъци, и е трудно да се предположи, че скоро ще се откаже от този контрол.

"Никой друг не трябва да ни притежава и ние трябва да решаваме какви части и детайли от информацията в социалното ни общуване да бъдат споделяни с други хора и платформи", казва Маккорт.

Революцията в интернет е възхитителна цел, но все още не е ясно дали Bytedance изобщо е готова да продаде TikTok. Дори и компанията да се реши да го направи, ще са необходими години, за да може приложението да премине към протоколи от такъв тип.