Основателят на Oracle Лари Елисън забогатя с близо 19 милиарда долара за една нощ.

Това стана факт след като компанията производител на софтуер, основана от него през 1977 г., прогнозира двуцифрен ръст на приходите за фискалната година, което доведе до най-резкия ръст на акциите ѝ от 2021 г., съобщава CNBC.

Елисън притежава около 1,15 млрд. акции на Oracle, което се равнява на около 42% в обращение. С увеличението в сряда той вече има нетно състояние от около 170 млрд. долара, според Forbes, което го прави петият най-богат човек в света в списъка непосредствено след основателя на Meta Марк Зъкърбърг.

Въпреки че Елисън не е в ролята на главен изпълнителен директор от десетилетие - той заема поста на главен технологичен директор през 2014 г., остава водеща фигура и все още участва в тримесечните разговори за печалбите.

По време на заседанието във вторник, след отчета за финансовите резултати на компанията за четвъртото фискално тримесечие, Елисън се похвали с изграждането на центрове за данни на Oracle, които могат да посрещнат нарастващото търсене на генеративен изкуствен интелект.

"Ние буквално изграждаме най-малките, най-преносимите и най-достъпните облачни центрове за данни, като ще достигнем до 200-мегаватови центрове за данни, идеални за обучение на много големи езикови модели и за тяхното актуализиране", каза Елисън.

Веднага след това акциите на Oracle поскъпнаха с 13% до рекордните 140,38 долара, което е най-добрият им ден от 10 декември 2021 г. Анализаторите на Bank of America, Barclays, Bernstein, JPMorgan и UBS повишиха 12-месечните си целеви цени на акциите.

Въпреки че тримесечната печалба и приходите не достигнаха прогнозите на Уолстрийт, Oracle заяви, че очаква двуцифрен ръст през новата фискална година, в сравнение с увеличението от 6% през годината, която приключи на 31 май.

Oracle заяви, че нейната база данни ще бъде налична в Google и че OpenAI ще може да използва инструменти за изкуствен интелект, базирани в облачната инфраструктура на Oracle.

Предвижда се делът на Елисън в Oracle да нарасне. По-късно тази и следващата година ще изтекат опциите за акции, предоставени му през 2014 и 2017 г., когато цената беше значително по-ниска, допълва CNBC.

Милиардерът Лари Елисън е известен с разточителните си разходи.

Към 2022 г. той притежава имоти в Калифорния, Флорида и на хавайския остров Ланай, съобщава The Wall Street Journal. От десетилетия прави дарения за политически кампании, финансира ветроходна лига и е собственик на тенис турнира "Индиън Уелс" в Калифорния.

Като близък сподвижник на Илон Мъск, Елисън се присъедини, но след това напусна борда на Tesla.

Има информации, че той е планирал да помогне за финансирането на предложеното сливане на Skydance Media с филмовия гигант Paramount Global.

Синът му Дейвид Елисън е основател и главен изпълнителен директор на Skydance Media.