Хавиер Милей се стреми да превърне Аржентина в "четвъртия най-голям център за изкуствен интелект", съобщава съветник на президента-либертарианец, обещавайки безгрижно регулиране, за да привлече американски технологични лидери в размирната южноамериканска страна.

Демиан Рейдел, ръководител на Съвета на икономическите съветници на Милей и организатор на високопоставените срещи на президента с OpenAI, Google, Apple и Meta миналия месец, казва пред Financial Times, че инвестирането в Аржентина ще осигури на компаниите "хедж" срещу нарастващите регулаторни рискове в САЩ и Европа.

"Аржентина има президент, който действително издига идеите за свобода, ниска степен на регулация, свободно предприемачество и е завладял въображението на технологичния свят. Всички звезди са се подредили така, че да станем може би четвъртият център за изкуствен интелект в света", заявява Рейдел.

Плановете на Милей за Аржентина идват на фона на тежка икономическа криза в страната, която доведе до годишна инфлация от 289%. Шест месеца след началото на президентството му правителството на малцинството все още не е приело никакви закони в Конгреса, които да дерегулират икономиката и да привлекат инвестиции.

Но пламенната му критика към западните лидери, които той обвини, че са "кооптирани" от социализма по време на речта си в Давос през януари, му спечели почитатели в технологичния сектор, който все по-често е обект на регулиране от европейските и американските политици.

През май Милей и Рейдел проведоха частни срещи в Калифорния с изпълнителни директори, сред които Сам Алтман от OpenAI и Тим Кук от Apple, и бяха домакини на среща на върха с инвеститори и мислители в областта на изкуствения интелект, сред които рисковият капиталист Марк Андресен и социологът Лари Даймънд. Аржентинският президент се е срещал два пъти с главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

"Хората не осъзнават, че ако всички тези хора искат да се срещнат с нас - това не е за снимка", казва Рейдел. "Става дума за взаимен интерес по отношение на инвестициите и това, което ще им дадем по отношение на регулациите и благоприятното за бизнеса място."

Рейдел добавя, че от месеци разговаря с компаниите за предимствата на Аржентина, които включват добре образовано население и огромно предлагане на земя за центрове за данни.

Той посочва, че срещите са били "много приятелски" и че Милей е имал "особено добри отношения" с Андресен, автор на "Манифест на техно-оптимиста".

Други латиноамерикански правителства също се борят да се превърнат в Силициевата долина на региона, а анализатори коментират, че технологичните компании, които ще дойдат в Аржентина, ще трябва да направят големи инвестиции в инфраструктура, като например сървъри, и да са готови да поемат големи политически и икономически рискове.

"На първо време те ще трябва да видят, че Аржентина се отървава от строгия контрол върху капиталите и провежда дългосрочни икономически реформи, преди да заделят пари", казва пред FT Игнасио Лабаки, старши анализатор в консултантската компания Medley Global Advisors, базирана в Буенос Айрес. "Този процес едва започва и аз бих бил предпазлив."

В сряда предстои гласуване на законопроект, предназначен да стимулира инвестициите, в сената, където Милей контролира 10% от местата. Президентът ще се нуждае и от подкрепата на Конгреса, за да приеме "проиновативен" регламент за AI.

Според Рейдел регулаторният натиск на други места ще накара компаниите да търсят нови страни за инвестиции. "Изключително рестриктивните правила са убили AI в Европа", отбелязва той и добавя, че дискусиите в САЩ, където калифорнийските законодатели обмислят нови правила за безопасност на технологията, показват, че цялата държава "може да се окаже по същия начин".

Той очаква компаниите да започнат да "изтеглят човешкия капитал от Европа" и добавя: "Знаете ли какво? Ние ще ги посрещнем с вкусни стекове и Малбек."