Британските технологични мениджъри и предприемачи искат следващото правителство да се съсредоточи върху насърчаването на уменията за разработване и използване на изкуствен интелект и върху ориентирани към растежа данъчни мерки.

Британците ще отидат до урните на 4 юли.

Бизнес средите призовават двете основни политически партии да акцентират върху икономически растеж, регулаторна среда, която е благоприятна за технологичните иновации, и дългосрочна визия, която да затвърди позицията на Обединеното кралство на световната сцена. Те казват, че независимо дали министър-председателят Риши Сунак или лидерът на лейбъристите Кийр Стармър ще се озоват на Даунинг стрийт, следващото правителство трябва да подкрепя интересите на бързоразвиващите се технологични предприятия.

Повишаване на квалификацията в ерата на изкуствения интелект

Едно от нещата, за които настояват ръководителите на технологични компании във Великобритания, е да се насърчават иновациите в областта на изкуствения интелект и да се развиват уменията на гражданите в сферата - и то при няколко поколения.

“Уменията, които ни помагат да се чувстваме по-добре оборудвани с големи езикови модели и други инструменти на AI от следващо поколение, вместо да губим контрол над тези инструменти и да ставаме контролирани от тях, трябва да бъдат ключов фокус на всяко правителство”, категорична е пред CNBC Захра Бахролоуми, главен изпълнителен директор на Salesforce за Великобритания и Ирландия, по време на World Tour London, технологична конференция, на която домакин е американският гигант в областта на корпоративния софтуер. “Иновациите се насочват много бързо към автономен AI. Трябва да имаме уменията, за да можем да го приемем и използваме по отговорен начин, с правилните механизми за контрол и протоколи”.

Матю Хулихан, старши директор по правителствените и корпоративните въпроси за Великобритания и Европа в американската компания за корпоративни технологии Cisco, на свой ред коментира, че следващото правителство трябва да се стреми да превърне страната в лидер в областта на иновациите и новите технологии като изкуствения интелект и квантовите изчисления.

„Това би трябвало да е и отличен момент за преразглеждане на подходите към основни аспекти на цифровизиращата се икономика на Обединеното кралство, като например цифровите умения, подкрепата за усвояване на технологиите и подходите към сигурността, за да се гарантира, че ползите от цифровите технологии могат да бъдат усетени от възможно най-много хора в страната“, категоричен е той.

Политически пристрастия

Много технологични мениджъри остават резервирани по отношение на това за кой кандидат ще гласуват на 4 юли, но все повече от тях започват да оповестяват публично политическите си пристрастия. Миналия месец десетки ръководители на компании, предприемачи и инвеститори подписаха отворено писмо, в което заявиха подкрепата си за лейбъристите на предстоящите избори.

„Ние, като лидери и инвеститори в британския бизнес, вярваме, че е време за промяна“, се казва в писмото.

Сред подписалите се са няколко влиятелни имена в света на британските технологии: Джими Уелс, основател на Wikipedia, Джонатан Гудуин, съосновател на Founders Forum, и Марк Мълън, главен изпълнителен директор на Atom Bank. Авторите на писмото твърдят, че икономиката на Обединеното кралство страда от десетилетие на стагнация на фона на липсата както на политическа стабилност, така и на последователна икономическа стратегия.

В същото време британският премиер Риши Сунак заяви, че „ще отнеме време“, за да може населението „наистина да усети“ възходящия импулс в икономиката. Данни, публикувани по-рано тази година, показаха, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство е нараснал с 0,6% между януари и март, след като през втората половина на 2023 г. страната изпадна в плитка рецесия.

Край на несигурността

През последните четири години Обединеното кралство преживя особени изпитания и икономическа нестабилност - от въздействието на пандемията и конфликта в Украйна върху глобалните вериги за доставки до нарастващите разходи за живот както за потребителите, така и за бизнеса. Като се има предвид и катастрофалния „минибюджет“ през септември 2022 г. при предшественика на Сунак Лиз Тръс, това, което британските технологични шефове казват, че търсят сега, е стабилност и сигурност.

„През последните две години и двете страни съществено се сближиха по отношение на факта, че бизнесът е важен за растежа на страната - бизнесът е важен, финансовите технологии са важни, предприемачеството е важно“, коментира пред CNBC Риши Хосла, главен изпълнителен директор на британската дигитална банка OakNorth. „Голямото желание е която и партия да вземе властта, да се придържа към този курс, да се увери, че ще се придържа към този разказ”.

Много изявления, малко подробности

Един от настоящите източници на неудовлетвореност за технологичните лидери на Обединеното кралство остава фактът, че нито една от основните политически партии все още не е обяснила как ще стимулира бизнеса - да не говорим за предприемаческата общност и бързо развиващата се технологична индустрия. Технологичните шефове, с които CNBC разговаря, се оказват неспособни да посочат конкретни политики и планове на нито една от основните политически партии.

Британският министър на финансите Джереми Хънт наскоро представи редица нови данъчни облекчения и инвестиции, които според него ще помогнат за утвърждаването на Обединеното кралство като световен лидер в бързоразвиващите се индустрии. Хънт намекна, че ще въведе нови данъчни облекчения, ако консерваторите бъдат преизбрани, като в интервю за The Telegraph заяви, че приоритет ще бъдат „бизнес данъците, които стимулират инвестициите“, както и растежът. Той обаче се въздържа да предложи повече подробности за плановете си.

Лейбъристите вече се ангажираха да ограничат основната ставка на корпоративния данък до сегашните 25% и потвърдиха, че ще запазят някои данъчни облекчения, включително за пълно отчитане на разходите и за научноизследователска и развойна дейност. Те също така поеха ангажимент да публикуват пътна карта за данъчното облагане на бизнеса, ако бъдат избрани.