Белгийският премиер подаде оставка след съкрушителното поражение от крайната десница на парламентарните избори. Александър Де Кроо уведоми за напускането си в понеделник сутринта, но ще продължи да ръководи до сформирането на нова коалиция, като този процес може да отнеме месеци.

В съответствие с протокола Александър Де Кроо връчи оставката си на белгийския крал Филип в кралския дворец в Брюксел.

Новото правителство вероятно ще се обедини около десния Нов фламандски алианс (N-VA), който изпревари своя съперник, крайнодясната Влаамс Беланг, на второ място в ключовия холандскоговорящ регион Фландрия.

"За нас това е една особено трудна вечер. Ние загубихме. От утре ще подам оставка като министър-председател", заяви видимо развълнуван Де Кроо пред поддръжници в неделя, цитиран от The Guardian.

"Написаха ни некролози, но ние спечелихме тези избори", каза от своя страна лидерът на N-VA Барт де Вевер, който е гласен да бъде следващият министър-председател на Белгия.

Съгласно правилата кралят трябва да избере водещ преговарящ, който да даде старт на подготовките за формиране на правителство, и според местните медии Де Вевер вероятно ще бъде избран до края на седмицата.

Резултатът дойде в ден на тройни избори за белгийците, които гласуваха и за регионални и европейски избори, в които крайната десница постигна най-големи успехи.

При преброени над 90% от гласовете N-VA имаше ясна преднина пред Vlaams Belang, а партията на Де Кроо падна до девето място, показаха частичните резултати, публикувани на уебсайта на Министерството на вътрешните работи на Белгия.

В подобен развой на събитията лидерът на опозиционната партия в Румъния “Съюз за спасение на Румъния” Каталин Друла също подаде оставка. Това съобщи самият той на извънредна пресконференция, която бе публикувана на официалната му страница във Facebook.

„Изборният резултат е под очакванията ни”, заяви Друла, цитиран от БТА.

Според данните от екзитпол партията получава 11 процента на изборите за Европейски парламент. Друла обяви, че скоро ще свика избори за нов председател.

“Имаме силни хора и лидери, които могат да продължат тази конструкция напред. Тук имам предвид Доминик Фриц (кмет на Тимишоара) - човек, който решително спечели вота в града си и показа, че СДП и НЛП могат да бъдат победени.”

Запитан дали ще се кандидатира на предстоящите президентски избори, той отговори отрицателно. Каталин Друла ръководеще партията от 10 юли 2022 г.