Никой наблюдател и анализатор не предвиждаше толкова интензивна динамика на пазара на недвижими имоти в България. Отстъпките по време на сделки вече са изключително минимални, което говори, че пазарът е динамичен и продавачът няма опасения дали ще може да продаде жилището си.

Това заяви Кирил Кирилов, основател на Kalos Estates, който взе участие в дискусионния панел „Строителство и имоти: стратегии за инвестиране в динамичен финансов пейзаж“ по време на финансовия форум ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024, организиран от Profit.bg.

Според него, в момента на пазара на недвижими имоти се наблюдават две категории продавачи: Пасивни и активни, а опитът на експертите показва, че рано или късно, се стига до продажба на жилището.

Кирилов обясни, че активните продавачи или са собственици на стар имот, който искат да продадат или не са доволни от жилището си и търсят нещо по-добро. За разлика от тях, пасивните все още не са осъзнали, че трябва да продадат стария си имот, докато не мине определено време и не осъзнаят, че е дошъл моментът да се преориентират към ново строителство.

Според експерта по недвижими имоти, у нас категорично няма отлив от сделките на „зелено“, дори може да се говори за сделки, сключвани още на ниво идеен проект, преди да е получено разрешение за строеж, защото тогава цената е много по-различна от тази при имот с получен Акт 14 или Акт 16.

Основателят на Kalos Estates обясни тази тенденция с идеята за препродажба от собствениците. Ако имот закупен „на зелено“, бъде препродаден на етап Акт 15 например, възвръщаемостта от инвестицията може дори да надхвърли 100%, подчерта той.

Да кажем жилища, закупени „на зелено“ на цена 900 евро на квадрат, на етап Акт 16 ги продаваме на 2000 евро, посочи Кирилов и допълни, че ако няма 30% марж, сделката не е добра, тъй като това е целевата печалба в рамките на година, година и половина след инвестицията.

В последно време, имаме и изповядване на сделки на реални стойности, което е страхотна тенденция, подчерта Кирилов.

Винаги е късно да купиш имот. Когато и да купиш – винаги си закъснял, категоричен е основателят на Kalos Estates.

Според него, трите най-важни фактора при покупка на имот са:

Първо: Локация

Второ: Качество на строителството

Трето: Среда

Ако вече сте направили оглед, отидете на място след няколко дни, разходете се, вижте какви са съседите ви, какви са съседните сгради.

Проучете условията и средата, посъветва Кирилов и допълни колко голямо значение има това да се доверявате на професионалисти.

Както избирате сградата, в която живеете, така трябва да подберете и агенцията, с която да работите. Другото – работете с финансов посредник, ако не сте сигурни във финансовата си култура, препоръча експертът.

Той подчерта един сериозен проблем в сферата на недвижимите имоти.

Нашият бранш и гилдия нямат регулаторен орган, който по някакъв начин може да регулира пазара. Всеки може да стане брокер и да си направи агенция, откъдето идва и негативната нагласа. Лично аз се сблъсквам с голямо недоверие на хората и нелоялни практики, обясни Кирилов, като даде следния пример: Един имот се продава от шест агенции и три от тях свалят цената, без дори да са уведомили продавача.

В заключение, той прогнозира, че ако България влезе в еврозоната, ръстът на цените на недвижими имоти ще е 15-20%.