Тази седмица американските технологични гиганти изтъкнаха ползите от изкуствения интелект за човечеството, като се включиха на едно от най-големите индустриални събития в Европа, докато регулаторните органи в световен мащаб се опитват да ограничат вредите, свързани с технологията.

На конференцията Viva Tech в Париж в сряда главният технологичен директор на Amazon Вернер Вогълс и старши вицепрезидентът на Google за технологиите и обществото Джеймс Манийка говориха за големия потенциал, който изкуственият интелект разкрива за икономиките и общностите.

Струва си да се отбележи, че коментарите им идват в момент, когато първият в света закон за AI на ЕС, получи окончателна зелена светлина. Регулаторните органи се стремят да ограничат вредите от технологията, като например дезинформацията и злоупотребата с авторски права.

Междувременно европейският комисар Тиери Бретон, основен архитект на правилата за големите технологии, ще говори по-късно през седмицата.

Вогълс, който е натоварен със задачата да стимулира технологичните иновации в Amazon, заяви, цитиран от CNBC, че макар AI да има потенциала да подобри всички индустрии, "в същото време трябва отговорно да използваме някои от тези технологии за решаване на някои от най-трудните проблеми в света".

Той отбеляза, че е важно да се говори за "AI засега" - с други думи, за начините, по които технологията може да бъде от полза за населението по света в момента.

Вогълс посочи примери за това как изкуственият интелект се използва в Индонезия, за да се свържат собствениците на малки оризови ферми с финансови услуги. В този пример AI би могъл да се използва и за изграждане на по-ефективна верига за доставки на ориз, който той определи като "най-важната храна", тъй като 50% от населението на планетата зависи от ориза като основен източник.

Манийка, който ръководи усилията на Google и Alphabet за отговорни иновации, заяви, че изкуственият интелект може да доведе до огромни ползи от гледна точка на здравеопазването и биотехнологиите.

Той каза, че модела Gemini на Google е пригоден за медицински приложения и е в състояние да разбира отлично контекста, свързан с медицинската област.

Манийка също така посочи иновациите, които компанията обяви на скорошното си събитие Google I/O в Калифорния, включително нова технология за "водни знаци" за идентифициране на съдържание, генерирано от AI.

Той заяви, че Google е предоставила отворен код за технологията за "водни знаци", така че всеки разработчик да може да "я надгражда, да я подобрява".

"Мисля, че това ще отнеме време на всички нас, особено в година като тази, в която един милиард души по света гласуваха, така че опасенията около дезинформацията са важни. Това са някои от нещата, върху които трябва да се съсредоточим."

Манийка също така подчерта, че голяма част от иновациите, които Google въвежда, са осигурени от инженерите във френския ѝ център..

Той каза, че наскоро представеният от Google Gemma AI, модел с отворен код, е разработен във френския технологичен център на американския интернет гигант.

Регулаторите на ЕС определят глобални правила

Коментарите на Манийка бяха направени само ден, след като ЕС одобри Закона за изкуствения интелект - новаторски законодателен акт, който установява всеобхватни правила за управление на технологията.

Законът за изкуствения интелект прилага подход, основан на риска, което означава, че различните приложения на технологията се третират по различен начин в зависимост от възприетите заплахи, които представляват.

"Понякога се притеснявам, когато всички разкази са съсредоточени само върху рисковете", каза Манийка. "Те са много важни, но трябва да мислим и за това, защо създаваме тази технология?"

"Всички разработчици в стаята мислят за това как да подобрим обществото, как да изградим бизнес, как да направим изобретателни, иновативни неща, които да решат някои от световните проблеми."

Той заяви, че Google се ангажира да балансира иновациите с "отговорността" и "мисълта дали това ще навреди по някакъв начин на хората, дали ще им донесе някаква полза и как да продължим да изследваме тези неща".

Големите американски технологични компании се опитват да спечелят благоразположението на регулаторните органи, тъй като са изправени пред критики, че огромният им бизнес оказва неблагоприятно въздействие върху по-малките компании в области, вариращи от реклама до търговия на дребно и медии.

По-конкретно, с навлизането на изкуствения интелект, противниците на големите технологии са обезпокоени от нарастващите заплахи от новите усъвършенствани генеративни системи за изкуствен интелект, които подкопават работните места, използват материали, защитени с авторски права, за учебни данни и произвеждат дезинформация и вредно съдържание.

Приятели на високи позиции

Големите технологии се стремят да спечелят благоразположението на френски служители. Миналата седмица на срещата на високо равнище за чуждестранни инвестиции "Изберете Франция" Microsoft и Amazon подписаха ангажименти за инвестиране на общо 5,2 млрд. евро за финансиране на облачна инфраструктура и изкуствен интелект, както и работни места в страната.

Тази седмица френският президент Еманюел Макрон се срещна с Ерик Шмидт, бивш главен изпълнителен директор на Google, Ян Лекун, главен учен по изкуствен интелект на Meta, и Манийка от Google, наред с други технологични лидери, в Елисейския дворец, за да обсъдят начини за превръщането на Париж в глобален център за изкуствен интелект.

В изявление, публикувано от Елисейския дворец, Макрон приветства лидерите на различни технологични компании и им благодари за "ангажимента им към Франция да дойдат на Viva Tech".

Макрон заяви, че "гордостта е моя, че сте тук като таланти" в глобалната сфера на AI.

Мат Калкинс, главен изпълнителен директор на компанията за корпоративен софтуер Appian, казва пред CNBC, че технологичните гиганти "имат непропорционално голямо влияние върху разработването и внедряването на технологиите за AI".

"Загрижен съм, че има потенциал за възникване на монополи около големите технологии. Те могат да обучават моделите си върху данни, които са частна собственост - стига да ги анонимизират. Това обаче не е достатъчно."

"Нуждаем се от повече неприкосновеност на личния живот, ако използваме индивидуални и бизнес данни", добавя той.