Дейвид Духовни знае много за успеха. В един момент от живота си той страшно известен, а сериалът, в който играе главната роля (Досиетата Х), е тотален хит.

Но Духовни знае и много за провала. Истината е, че и до ден днешен светът го разпознава заради тази роля. Той се завръща към популярността си на звезда от този ранг само веднъж след това – когато изиграва писателя Ханк Муди в Californication десетилетия по-късно.

Не може да се каже, че през цялото това време Духовни е стоял със скръстени ръце. Напротив, работил е и продължава да работи. Снима се във филми, пише и издава музика, ходи по турнета с групата си. Но така и не успява да надскочи успеха си от тези две роли.

Извън професионалния живот той има какво да каже по въпроса с провалите в личния.

Духовни е баща на две деца, но е разведен с майка им – Теа Леони. Освен това публично е признавал, че страда от зависимост към секса и е бил в клиники в опит да се излекува.

Новото начинанение на Духовни е подкаста Fail Better with David Duchovny. В него богатите и известните не обясняват как са успели, не дават съвети от типа „излез от зоната си на комфорт“. Тъкмо обратното – идеята е да се разказва за неуспеха, последствията от него и влиянието му върху формирането на личността.

Духовни не се ограничава да говори само с хора от сферата на изкуството. Вярно е, че досега е публикувал разговори с актьора Бен Стилър и с певицата Бет Милдър. Има обаче и много интересна беседа с канадския психиатър и писател Габор Мате, автор на няколко успешни книги.

В разговорите със своите събеседници Духовни засяга не само големите провали в живота като например да не станеш това, което си искал, бракът ти да пропадне, да си лош родител. Той стига до ежедневно ниво, задавайки въпроси по теми като отношението към децата. Когато говори с Мате, актьорът разказва лична случка. Дъщеря му е на 9 месеца, когато се разболява за първи път. Налага се да влезе в болница за няколко дни заедно с майка си, докато Духовни снима поредния сезон от „Досиетата Х“.

Днес, 25 години по-късно той разказва, че това е било истински шок за него, защото в няколкото вечери, които прекарал без детето, си дал сметка, че не може да си представи света без нея и не би преживял подобно нещо. След това обаче прави онова, за което се обвинява години наред.

„Тя оживя, скоро ще стане на 25 и е чудесна. Но в първите дни и седмици след като се прибра от болницата аз се страхувах от силата, която тя има над мен. И ме беше страх да подновя връзката ни, беше ми невъзможно да отворя сърцето си за нея отново“, разказва Духовни.

Големият въпрос за него в случая е как да се справиш чрез говорене с травма, която си причинил на невръстно дете по времето, когато то не е можело да говори.

Духовни се опитва да е искрен и по въпроса със собствената си зависимост. Години наред пристрастяването му към секса бе тема за медиите в САЩ. Интересът се засили още повече, когато той обяви, че се развежда.

От днешна гледна точка, извън жълтите новини, нещата изглеждат доста сериозни. Актьорът си спомня как много хора са му се подигравали. Някои казвали: „Ех, иска ми се и аз да имах зависимост към секса“.

Истината е малко по-различна. Такава зависимост може да проваля животи и семейства. И трябва да се лекува.

И когато става дума за зависимости, разговорът с психиатъра Мате е особено интересен. Самият той признава, че също има проблеми в това отношение:

„Аз съм работохолик. Независимо колко пациенти имах, взимах нови и нови. Защото имах нужда някой да се нуждае от мен“, казва лекарят.

Другата зависимост, за която разказва, е към класическата музика. Това може и да звучи смешно, но според собствените му думи в един момент от живота си той не е можел да се контролира. Ходел всеки ден в музикални магазини, харчел по 3-4 хил. долара за дискове и плочи, а после лъжел жена си, че не е купувал нищо.

Някъде измежду сериозните теми като провала в професията и родителството Духовни успява да вмъкне и разказ за първата си работа като актьор – в реклама на бира. Случки от началото на кариерата си разказва и Стилър. А Духовни отговаря, че когато си млад, се мислиш за „голяма работа“, но с годините все повече разбираш колко малко знаеш. Той споделя, че дори наскоро е гледал епизод от Досиетата X и решил, че изпълнението му преди няколко десетилетия наистина е много зле.