Испания вече няма да издава "златни визи" на чужденци, които са готови да платят много пари за тях.

В понеделник испанското правителство съобщи, че планира да се откаже от един вид виза, която позволява на граждани на страни извън Европейския съюз да получат разрешение за пребиваване, след като инвестират най-малко 500 000 евро в недвижими имоти. От началото на програмата през 2013 г. са издадени около 10 000 такива разрешителни, съобщава Associated Press.

Точните детайли по прекратяването на програмата за златни визи не са уточнени, така че все още не е ясно какво се случва с тези, които вече са инвестирали или са се преместили в Испания.

Визите за чуждестранни инвеститори, стартирани от европейските държави, за да запълнят бюджетните дупки след световната финансова криза, са популярни сред хората, които искат да се преместят в страни с по-добър политически, културен или бизнес климат. Но правителства като испанското, които предлагаха разрешителните, сега ги разглеждат като политически риск, тъй като достъпните жилища, особено за младите хора, стават основен проблем.

През последната година Ирландия, Нидерландия, Португалия и Гърция закриха или затегнаха програмите си за златни визи по подобни причини.

Реформата в Испания идва в момент, когато цените на жилищата стават все по-недостъпни за младите хора, борещи се с високата безработица. По данни на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) възрастта, на която младите хора напускат дома на родителите си в Испания, е нараснала до 30 години през миналата година, докато средната възраст в ЕС е 26 години.

Министър-председателят Педро Санчес заяви на пресконференция в понеделник, цитирана от Business Insider, че повечето инвестиции в имоти от чужденци са съсредоточени в ключови испански градове като Барселона, Мадрид и Валенсия, които са изправени пред жилищна криза.

В тези градове е "почти невъзможно да се намерят прилични имоти за тези, които живеят и работят там и плащат данъците си всеки ден", каза Санчес. "Това не е моделът на страната, който искаме, това не е Испания, която искаме."

Средните цени на наемите в страната са се увеличили с 40% през последното десетилетие, докато заплатите на младите хора са нараснали с под 10%, по данни на OECD.

Испания ще продължи да ухажва чужденците чрез визата за дигитални номади, която стартира миналата година. Тя не изисква инвестиции, нито пък предлага път към гражданство.

Консултантската компания Henley & Partners, занимаваща се с инвестиционна миграция казва, че през 2023 г. е видяла повече американци, които са отправили запитвания за пребиваване и гражданство чрез инвестиции, отколкото през която и да е друга година.

Португалската алтернатива, която беше обновена миналата година, за да изисква от чужденците да инвестират в области извън горещите зони на недвижимите имоти, е била най-често срещаният път за американските клиенти на компанията. Подобни визи набират популярност и извън Европа.

През 2011 г. Нова Зеландия даде гражданство на съоснователя на PayPal милиардера Питър Тийл, който беше прекарал само 12 дни в страната, но направи редица местни инвестиции. Седем години по-късно страната забрани на чужденците да купуват имоти след криза с достъпността на жилищата, подобно на сегашната ситуация в Испания и Португалия.