Демографската криза е на дневен ред в съзнанието на много от най-големите бизнесмени, които осъзнават, че в развитите страни няма достатъчно деца. 

Миналото лято главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск нарече спада на раждаемостта "най-голямата опасност, пред която е изправена цивилизацията" в публикация в X, твърдейки, че това ще има дългосрочни последици. 

Тази седмица главният изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк предупреди в годишното си писмо до акционерите, че със застаряването на населението в много страни по света и пенсионирането на все по-млади служители се задава "пенсионна криза", която може да натовари мрежите за социална сигурност.

В подкрепа на думите им - американците застаряват много бързо, пише Fortune. През 1970 г. по-малко от 10% от населението на САЩ е било на възраст над 65 години. Тази година този дял е около 18%, което означава, че рекорден процент американци са достигнали пенсионна възраст. Нещо повече, според една от водещите инвестиционни банки на Уолстрийт, ситуацията ще става все по-лоша.

В нов доклад, озаглавен "Дълголетието в САЩ: Тенденции и инвестиционни възможности", екип от икономисти и анализатори на Morgan Stanley заявяват, че според тях делът на американците над 65 години ще достигне 24% до 2060 г. Това не е добра новина, като се има предвид, че застаряващото население обикновено натежава на икономическия растеж, намалява производителността и натоварва държавните бюджети, според изследване на МВФ от 2017 г. 

Икономистите на Банката за международни разплащания (BIS) отбелязаха негативното въздействие на застаряването още през 2015 г., като предложиха напредничава и неортодоксална теория за това как то ще се отрази на инфлацията (като я изстреля на най-високо равнище от 70-те години насам, точно каквото се случи през 2022 г.).

Но във всичко има възможности, дори и в един застаряващия свят, „успокоява“ Morgan Stanley. Анализаторите на банката отбелязват, че със застаряването на населението на САЩ разходите на американците над 65-годишна възраст – чието средно нетно състояние се е увеличило през последните години – ще стават все по-важни. 

Те добавят, че инвеститорите, които обръщат внимание на разходните навици на тези възрастни хора, може да успеят да си осигурят печалба, като купят няколко ключови акции.

Както може да се очаква, хората на възраст над 65 години харчат много по-малко за транспорт, облекло и образователни услуги в сравнение с другите поколения, но много повече за здравеопазване и жилища. 

Morgan Stanley посочва, че компаниите, предлагащи жилища за възрастни хора и домашни здравни грижи, трябва да се възползват от тези тенденции в разходите, тъй като хората в пенсионна възраст съставляват все по-голяма част от населението.

UnitedHealth Group

Гигантът в областта на здравното осигуряване и услугите, който през 2023 г. зае 10-то място в класацията Fortune Global 500 и може да се похвали с пазарна капитализация от над 450 млрд. долара, е топ избор за Morgan Stanley по няколко основни причини.

Първо, застаряващото население на САЩ "води до рекордно търсене на здравни услуги", но вместо това да помага на болниците, както някои биха си представили, застрахователните компании и доставчиците на домашни грижи са тези, които наистина печелят.

Morgan Stanley отбелязва, че през 2021 г. болниците са отчели 9,5% увеличение на разходите и са успели да съберат само около 27% от 2,6 трилиона долара, които са фактурирали за услуги. Освен това по-високите разходи в болниците са накарали много потребители да се насочат към хосписи и домашни грижи.

Пазарът на домашните грижи е нараснал с годишен темп от 2,8% за последните пет години до 132 млрд. долара през 2023 г., а Morgan Stanley очаква нивото да достигне 2,9% до 2031 г. "Предоставянето на грижи все повече се премества от традиционните болнични заведения, като водещи са иновативните компании за предоставяне на грижи", пишат анализаторите.

Това преминаване към домашни грижи би трябвало да е от полза за UnitedHealth Group, която притежава доставчици на първични, хосписни, палиативни и домашни грижи. Същото важи и за други компании, предоставящи такива услуги, включително Optum, LHC Group, Landmark, Summit Home Care и NaviHealth.

"В нашето покритие UnitedHealth Group изглежда най-добре позиционирана да се възползва, насочвайки се към домашното здравеопазване като двигател на растежа и правейки големи инвестиции в тази област", посочват Morgan Stanley.

Инвестиционната банка има рейтинг "купува", и целева цена от $618 за акциите на UnitedHeath Group.

Welltower и American Healthcare REIT

Другият начин да се „залага“ на застаряващото население на САЩ е чрез здравни REITs, притежаващи и/или управляващи здравни заведения, които много възрастни хора ще трябва да посещават в годините на своя залез. 

Morgan Stanley очаква броят на обитателите на хосписи да нарасне от около 1,7 млн. души днес до 2,1 млн. през 2030 г. И тъй като ръстът на наличностите за всички видове жилища за възрастни хора е на "многогодишно дъно", търсенето на специализирани медицински заведения би трябвало да надвишава предлагането.

"Препоръчваме поглед към домовете за възрастни хора, тъй като предлагането е ограничено, а демографските фактори водят до стабилен ръст на заетостта и наемите", обясняват анализаторите.

Според тях през есента на миналата година процентът на заетост в сектора се е възстановил драстично от най-ниското си ниво през първото тримесечие на 2021 г. от около 80% до 87%. 

American Healthcare REIT, компания за недвижими имоти с пазарна капитализация от 1,7 млрд. долара, която инвестира в такъв тип домове за възрастни хора, е "пример с потенциал" за инвеститорите. Групата отбелязва, че много щати са направили почти невъзможно изграждането на хосписи и подобни медицински заведения, които American Healthcare REIT вече управлява. В резултат на демографските фактори и липсата на предлагане в сектора Morgan Stanley очаква 10% ръст за компанията.

Инвестиционната банка има рейтинг "купува", и целева цена от $17 за акциите на American Healthcare REIT.