Кая Гербер вече има успехи в три индустрии.

Като модел тя прави своя дебют на модния подиум на 16-годишна възраст, няколко години по-късно става лице на Celine и постига статут на топ модел.

Оттогава Кая започва пътя си и като успешна комедийна актриса, а страничната ѝ професия е нещо, което тя нарича "Библиотекарката на интернет".

Едно нещо винаги успява да я хване неподготвена:

„Трудно ми е да проумея това, че хората си изграждат мнение за мен още преди да са ме срещнали. Винаги се изненадвам да чуя нещо от рода на О, ти всъщност си много умна“, споделя Кая Гербер в интервю за The Wall Street Journal.

Сега 22-годишната дъщеря на Синди Крауфорд е готова да докаже на всички, че професията модел е била само началото.

Миналата година тя се появи в комедията Bottoms, в която подкопава архетипа на „горещата мажоретка“, изигравайки го твърдо и остроумно. През март ще се появи в сериала Palm Royale на Apple TV+, в който е добродушна маникюристка, която иска да бъде модел.

Току-що е приключила снимките на Mother Mary, музикален филм на A24 с участието на Ан Хатауей и Михаела Коел.

Култовата реклама на Pepsi със Синди Крауфорд от 1992 г. е хит в TikTokСупермоделът пресъздава сцената от рекламата, този път в песен за маргарита

Голяма част от времето на Гербер е посветено на нейния клуб за книги в Instagram, където стотици хиляди гледат интервютата ѝ с хора като Лена Дънам, Джейн Фонда и Емили Ратайковски.

Тази година тя стартира по-официална версия на клуба, наречена Library Science, която включва уебсайт и интервюта с автори. Освен това ще има пространство за читателите с цел да се ангажират един с друг и да споделят препоръки.

В епохата на т.нар. multihyphenate celebrity (отнасяща се до знаменитости, занимаващи се с все повече неща), в която и най-известният модел никога не може да бъде само модел, идеята да изгради нещо от нулата ѝ харесва.

„Една от основните причини да създам този книжен клуб е, че стигнах до момент, в който наистина се възмущавах от славата и се чувствах ядосана“, споделя тя пред WSJ.

Супермоделите на 90-те отново на корица на Vogue 30 години по-късноИзображението ще се появи на кориците на Vogue във Великобритания и САЩ и съвпада с предстоящия документален филм The Super Models

Гербер израства в Малибу, Калифорния. Дъщеря е на супермодела от 90-те Синди Крауфорд и съоснователя на Casamigos tequila Ранде Гербер. Посещава държавно училище до осми клас, като в крайна сметка преминава към домашно обучение.

„Смятах, че това е малък град“, казва Гербер за Малибу, отбелязвайки, че никога не се е вписвала напълно сред хората, с които е израснала. „Просто винаги съм чувствалa сякаш само наблюдавам всичко, което се случва, без да имам нужда да съм замесена в него.“

Сцената я влече от 8-годишна, когато играе ролята на Дърво № 2 в „Магьосникът от Оз“.

На 10 години е рекламно лице на детската линия на Versace.

Въпреки вниманието към нея от ранна възраст, тя казва, че родителите ѝ са се опитвали да живеят обикновен живот. „Ако исках да отида да избера коледна елха, можех да го направя независимо от папараците“, разказа Кая.

Супермоделите на 90-те разкриват голата истина за света на модатаПървият трейлър на

Стига до най-високите ешелони в света на модата, създавайки модна колекция с Карл Лагерфелд през 2018 г., подписвайки договор със Celine и появявайки се три пъти на корицата на Vogue.

След години работа като модел, на възрастта, на която повечето хора завършват колеж, Гербер се оказва в повратна точка. В кариерата си на модел тя се чувства зряла и опитна, знае кога да каже „да“ или „не“. По отношение на актьорството обаче се чувства като едва прохождаща, както сама споделя пред WSJ.

Първата забележителна роля на Гербер е в American Horror Story на Райън Мърфи през 2021 г., но комедийните проекти Bottoms и Palm Royale представляват истинската ѝ изява като актриса.

В ролите, които избира, Гербер изглежда умишлено предизвиква образа на супермодела, подигравайки се с това, което хората си представят за нея.

„Мисля, че едно от най-трудните неща е да не участваш в шегата. Може би затова успях да се справя добре в комедия – защото съм сериозна и искрена”, казва още Кая.

Гербер е наясно с предимствата на това да бъдеш непо бебе. „Не мисля, че това е тема, която ще изчезне, така че очевидно съм достигнала до точката на приемане“, казва дъщерята на Синди Крауфорд и допълва, че всъщност се чувства късметлийка, защото може да поиска кариерен съвет от родителите си.

Getty Images / Кая Гербер с майка си Синди Крауфорд

Споделя също така, че с интерес е гледала документалната поредица The Super Models на Apple TV+, в която Крауфорд подробно описва много от професионалните си решения.

Един от изводите ѝ за сериала е колко „умна, целенасочена и амбициозна“ е била майка ѝ „от много ранна възраст“. Гербер обяснява: „Тя всъщност не е имала стъпки, които да следва, и е правила неща, за които хората са ѝ казвали, че ще съсипят кариерата ѝ, доверявайки се на инстинктите си.

Гербер обича психеделичната рок музика на Tame Impala и писането на Джоан Дидион.

Пред WSJ тя също така споделя, че би могла да се свърже с голяма част от книгата с есета на Емили Ратайковски Моето тяло, която описва подробно страданията ѝ като модел.

Любимата ѝ нехудожествена книга е „за квантовата гравитация“, наречена Реалността не е такава, каквато изглежда“, а в чантата си носи експерименталните мемоари на Джо Брейнард от 1970 г. I Remember.

„Вкусът на Гербер е еклектичен и е доста литературен“, според публициста на Knopf Ейми Хагедорн, чийто екип се среща редовно с Гербер, откакто тя е създала книжния клуб, за да обсъждат техния списък с книги. Нейните селекции се открояват на фона на по-комерсиалните вкусове на Рийз Уидърспуун или Опра Уинфри, развили огромен бизнес около редовното препоръчване на книги, отбеlязва WSJ.

Гербер обича да провежда интервюта за заглавията, които избира, и след това да ги популяризира сред своите фенове. Стартира своя книжен клуб в Instagram Live в началото на пандемията. Първото ѝ интервю е с актьорите Пол Мескал и Дейзи Едгар-Джоунс, които участваха в Нормални хора - адаптация на романа на Сали Руни.

Тя се надява да разшири още повече обхвата на книжния клуб, адаптирайки книги в ролята на продуцент като Уидърспуун, а също и търсейки роли за себе си в тези адаптации на книги.

Кая Гербер с Остин Бътлър

Кая Гербер не обича да дава гласност на романтичните си връзки. От около две години се среща с Остин Бътлър, най-известен с ролята си на Елвис Пресли във филма на Баз Лурман, номиниран за Оскар.

Въпреки че се пише за тях и се снимат редовно, двамата не се появяват често заедно и обикновено не говорят един за друг в интервюта. Гербер не мина по червения килим на Оскарите с Бътлър, когато беше номиниран за най-добър актьор миналата година.

Преди това тя беше свързвана с актьорите Пийт Дейвидсън и Джейкъб Елорди.

Преди пет години, „ако ме бяхте попитали какви са мечтите ми, щях да кажа нещо съвсем различно“, казва още тя пред WSJ. „Напоследък нещото, което си казвам е: „Може би животът ти няма да бъде това, което си мислила, че ще бъде – може би ще бъде много по-добър.“

Снимки: Getty Images