Американската армия предупреждава, че тази година очаква бум на желаещите туристи да посетят първия в историята полигон за ядрени бомби "Тринити" заради блокбастъра на Кристофър Нолан "Опенхаймер".

"След премиерата на филма "Опенхаймер" през юли, очакваме по-голяма от обичайната тълпа за Деня на отворените врати на 21 октомври", се казва в съобщение на официалната уебстраница на полигона "Тринити" в Ню Мексико.

Посетителите може да се наложи да чакат до два часа, преди да влязат в обекта, се казва в съобщението, цитирано от BusinessInsider.

В Деня на отворените врати на полигона, проведен на 6 април, са присъствали 3877 посетители. Но военните посочват, че през октомври се очаква техния брой да нарасне до 5 000 туристи.

"Ако не сте сред първите 5000, може да не успеете да влезете преди затварянето на портала в 14 ч.", предупреждават от армията. Обикновено обектът затваря в 15:30 ч., според уебсайта за деня на отворените врати.

Ракетният полигон Уайт Сендс е домакин на два дни на отворените врати със свободен вход всяка година за обекта "Тринити", където през юли 1945 г. американската армия извършва първата в света детонация на ядрено оръжие в рамките на проекта "Манхатън".

Сейнт Джон: Райското убежище на Опенхаймер след ада от атомната бомбаФизикът, който се превръща от герой в злодей, прекарва последните дни от живота си като карибски отшелник

Холивудската лента "Опенхаймер" драматизира разработването на ядрената бомба под ръководството на Дж. Робърт Опенхаймер, допълва BusinessInsider.

Първият ден на отворените врати в "Тринити" е проведен през септември 1953 г., след като властите установяват, че остатъчната радиация от бомбата е само около 10 пъти по-висока от нормалния радиационен фон в района.

U.S. Army White Sands Missile Range

С днешна дата близо до центъра на взрива в пустинята на Ню Мексико се издига обелиск, а посетителите могат да разгледат останките от съоръженията, използвани за теста.

Близо до мястото все още може да се открие тринит - зелена стъкловидна субстанция, образувана от пустинния пясък, разтопен от атомната бомба.

Службата за връзки с обществеността на ракетния полигон "Уайт Сандс" не отговори на молбата за коментар от BusinessInsider, допълва медията.