Ежедневната консумация на ябълки може да намали холестерола с 10%, според ново проучване, представено днес от Европейската комисия.

Проектът, наречен Isafruit има за цел да насърчи приема на плодове и зеленчуци, както и да засили осведомеността на населението относно предимствата на тези храни. Резултатите от проекта наблягат на ползите от яденето на ябълки и по-ниските нива на холестерола.

Isafruit е финансиран с 13.8 млн. евро от ЕС и участва в осем инициативи, подкрепени от Общността.

Друг проект Eurofreshbake е изобретил иновативна фурна за хляб, която да използва 30% по-малко енергия.

В рамките на Седмата рамкова програма за научни изследвания на ЕС, близо 1.9 млрд. евро ще бъдат разпределени между 2007 и 2013 г. за финансиране на проекти в областта на храненето, селското стопанство, рибното стопанство и биотехнологиите.

Източник: БГНЕС