Когато есента влезе у дома: Цветовете на сезона и тяхната сила
Цветовете не съществуват изолирано. Те живеят в отношения – със светлината, с времето, с ритъма на дните ни. Когато настъпи есента, природата става наш учител, разкривайки ни различна перспектива за света, казва арх. Мария Балева
&format=webp)
Замисляли ли сте се защо с идването на септември някои цветове се настаняват съвсем естествено в дома ни, в начина, по който се обличаме, в храната, която поставяме на масата?
Защо летните бели и ярки сини тонове започват да изглеждат не на място, а дълбоките пурпурни и златисто-жълти нюанси носят усещане за завръщане у дома?
Отговорът е много по-дълбок от сезонните модни тенденции – той е закодиран в начина, по който очите и мозъкът ни са еволюирали да възприемат света, казва Мария Балева - архитект, дизайнер и предприемач с над 18 години опит. Те е съосновател на архитектурното студио FUNKT и на мебелния бранд &HUE, както и основател на Pottery & Poetry - студио за авторски керамични съдове за хранене и сервиране.
Цветовете не съществуват изолирано. Те живеят в отношения – със светлината, с времето, с ритъма на дните ни. Когато настъпи есента, природата става наш учител, разкривайки ни различна перспектива за света, обяснява арх. Балева.

Магията зад визуалната поезия на есента
Слънцето започва бавно да се спуска и светлината му се измества към по-топли спектри, оцветявайки всичко в кехлибар и злато. Нашите усъвършенствани с хилядолетия биологични рецептори се настройват инстинктивно към тези промени. „Изведнъж топлите цветове не само изглеждат красиви – те започват да звучат като естествения език на сезона, внушават спокойствие и усещане, че всичко е на мястото си“, коментира експертът.
„Златните листа, уловили следобедната светлина, богатото бордо на променящите се кленове, приглушеното сияние на по-късите дни – всичко това ни се струва хармонично, защото очите ни буквално са настроени да го приемат“, казва основателят на Pottery and Poetry. Нейният бранд за керамични съдове е представян във Vogue, How to Spend It (FT HTSI), House Beautiful и Pantone View Book.

От храната до съдовете: Естествен диалог
Ако се храните според сезона, вече каните тези цветове на масата си. Есенната даровитост пристига облечена в палитрата на природата: дълбокото лилаво на патладжаните, прашно-синьото на винените гроздове, златистата плът на зимните тикви, наситеното зелено на късните зеленчуци.
Помислете: когато разрежете узряла смокиня и се открие нейното подобно на бижу сърце, или когато печете кореноплодни, докато се карамелизират в кехлибар и бронз – това е разказът на есента, разигран върху чинията ви.

А сега си представете тези дарове, съчетани със съдове, които говорят на същия визуален език.
Цветовете на храната и цветовете на съдовете започват да водят диалог. Това не е украса заради самата украса – а естествено общуване между онова, което виждаме, вкусваме и чувстваме. „Чиния с детайли в тъмно виолетово отразява поднесения патладжан. Златистата купа оглежда отлятата в нея кремообразната тиквена супа“, казва арх. Балева. По думите ѝ тази хармония създава нещо, което психолозите наричат „когнитивна лекота“ – онова чувство, когато всичко просто пасва и умът ни се отпуска, защото светът придобива визуален смисъл.

Как да внесете есента на вашата маса
Красотата на акцентите е в тяхната универсалност. Не е нужно да променяте целия си сервиз. Започнете с една или две части и вижте как преобразяват сцената, съветва арх. Балева:
- Дълбока пурпурна купа придава изисканост на обикновените бели чинии.
- Златистожълта чаша променя начина, по който се усеща сутрешното ви кафе.
- Сезонните храни изглеждат по-богати, когато са поднесени в цветове, отразяващи естествените им тонове.

„Тези изделия създават усещане за топлина, дълбочина и свързаност – напълно съответстващо на съзерцателния дух на есента“, казва арх. Балева. Според нея, когато подреждаме масата с намерение – избирайки предмети, които почитат ритъма на сезона – създаваме нещо повече от красота:
Tака признаваме връзката си с природните цикли и превръщаме храненето в малки ритуали – всяко ястие е пауза за оценяване на момента. Това е истинската магия на сезонните съдове - те хранят едновременно тялото и душата.