През последните шест години Чешката република води собствена форма на „гастро-дипломация“, насочена не към кухнята, а към нейната национална гордост – бирата. Както разказва BBC, страната тихо кани международни пивовари, за да ги потопи в местната бирена култура и да ги научи как се приготвя, сервира и пие бира по чешки.

В основата на тази инициатива стои Министерството на земеделието на Чехия, което кани професионалисти от целия свят на петдневни образователни програми. Идеята е уждестранните участници не просто да се запознаят с продуктите, а да усвоят философията и занаятчийската прецизност на чешкото пивоварство.

Бирата като национална идентичност

Чехия е сред най-големите производители и консуматори на бира в света. Според официални данни, на човек от населението се падат около 140 литра бира годишно – най-високото ниво в световен мащаб.  

За местните хора напитката не е просто повод за среща, а част от националната идентичност. „Чешката бирена култура се основава на уважението към процеса на сервиране“, казва Луцие Янечкова от Institut Pivo – организация, която обучава бармани и провежда бирени турове в Прага, цитира BBC.

Подобно на стартиралата през 2002 г. тайландска програма Global Thai, която използва гастрономията за популяризиране на страната, Чехия развива своя „бирена дипломация“. Чрез нея държавата успява да привлече вниманието на международните пивовари.

Компаниите от Северна Америка, които преди са купували по няколко чешки кега годишно, вече поръчват хиляди. Това се дължи на нарасналото уважение към автентичния стил на наливане и сервиране на чешката бира, както и от интереса на пивоварите да възпроизведат тази традиция в своите заведения по света.

Чуждестранните участници в програмата на Министерството на земеделието посещават емблематични пивоварни като Pilsner Urquell в Пилзен и Budvar в Ческе Будейовице, както и крафт бирарии като Pioneer Beer в Жатец – град, известен с висококачествения си хмел Saaz. Там пивоварите водят оживени разговори с майстори от индустрията, а основен фокус е перфектната пяна – символ на доброто наливане.

Участниците биват запознати и с компанията Lukr – производител на специализирани бирени кранове, които позволяват по-прецизен контрол на наливането. Според експертите, именно кремообразната пяна запечатва вкуса и свежестта на бирата до последната глътка.

Когато през 2015 г. Lukr започва да предлага своите специални чешки кранове в Северна Америка, осъществяват едва дузина продажби. Сега продават до 2000 кранове на година на барове и бирарии в САЩ и Канада. бирената дипломация са една от причините за нарастващата популярност.