Предвид прогнозите за горещо лято в Европа и вълните, които вече удариха Гърция и Турция, може би очаквате есента, за да планирате следващото си приключение.

Благодарение на по-мекото си време, септември е особено подходящ за тръгване по Камино де Сантяго - един от най-изминаваните маршрути в историята на човечеството.

Всяка година почти 350 000 души изминават поклонническия път, който завършва в катедралата в Сантяго де Компостела.

Но това означава също, че маршрутът е натоварен. Макар да дава възможност за сприятеляване с други пешеходци, той оставя малко място за себепознание и анализ.

В Европа и по света има редица други маршрути, които предлагат преживяването Камино. Те са идеални и ако вече сте завършили известното поклонническо пътуване и търсите по-дълги пешеходни алтернативи, пише Euronews.

Открийте историята на Испания по Камино Мозарабе

Ако искате да се придържате към Испания, тогава има по-кратки и по-трудни маршрути, които също се предприемат от християнски поклонници.

Мозарабският път е поредица от пешеходни маршрути, които започват от различни места в Андалусия и се събират в Мерида близо до португалската граница.

Това са били пътищата, използвани от християните на територията на Ал-Андалус, така че можете да научите за историята на Испания, докато вървите по тях. Някои от най-старите участъци следват римските пътища, което предлага още една възможност за исторически открития.

Може да тръгнете от Гранада или да се насочите към вътрешността на страната от Малага и Алмерия, като маршрутите се различават по дължина и трудност.

Общата дължина е около 1500 км и стигат до гробницата на Свети Яков в Галисия.

Румънският отговор на Ел Камино де Сантяго: Виа Трансилваника

Пешеходен маршрут с дължина 1 400 км, открит в Румъния през 2022 г., който преминава от северната до южната част на страната през 108 града и села по пътя.

Идеята хрумва за първи път на 52-годишния Алин Узерю преди 12 години. Той иска да създаде нещо подобно на древния поклоннически маршрут до Ел Сантяго или на американския Pacific Crest Trail.

Повече от 10 000 доброволци помогат за осъществяването на мечтата, маркирайки маршрута през Карпатите. Четири години след началото задачата най-накрая е изпълнена и той току-що е открит.

Узерю е първият човек, който преминава по него, като прекарва два месеца в преход от Путна в северната част на Румъния до крайната спирка на Виа Трансилваника в Дробета-Турну Северин близо до сръбската граница.

През Швейцария и Италия по Виа Франчигена

Друг древен път и поклоннически маршрут е Виа Франчигена. Той се простира на над 1000 км, като повечето поклоници започват от прохода Сен Бернар в Швейцария и преминават през него до Рим.

Това е един от най-старите поклоннически маршрути в Европа, който отвежда християните от катедралата в Кентърбъри, Англия, до гроба на апостолите Петър и Павел в Светия престол в Рим. Ако трябва да изминете целия този маршрут, това ще ви отнеме повече от 90 дни.

По Виа Франчигена няма общежития за поклонници. Той предлага различно преживяване, но ви позволява да разгледате интересни градове по пътя.

Ел Камино в Япония: Кумано Кодо и Шикоку Хенро

Ако търсите нещо по-далечно, в Япония има два пешеходни маршрута, побратимени с Ел Камино де Сантяго.

Кумано Кодо е 70-километров поклоннически маршрут, разположен на полуостров Кили на един от най-големите японски острови.

Той се състои от няколко пътеки, които водят до храма Кумано, възникнал през Средновековието. Пресича редица региони в югоизточна Япония, като преминава през планини и красиви села.

Другият маршрут, Шикоку Хенро, е разположен на остров Шикоку. Той е кръгов, обхваща 1200 км и позволява да се посетят 88 храма. Има четири участъка, съответстващи на четирите префектури на острова.

Подобно на Кумано Кодо, той води началото си от Средновековието и за първи път е начертан от будисткия монах Кукай, известен също като Кобо Дайши, смятан за важна фигура в будизма Шингон. Прекарва голяма част от живота си в разпространяване на този клон на религията в цяла Япония.

Трекинг през фиорди и планини по пътя на Свети Олав

Пътят на Свети Олав в Норвегия е още един древен поклоннически маршрут в Европа.

Има седем в маршрута, които отвеждат туристите през селските райони на страната до катедралата в Трондхайм, където се смята, че е погребан Свети Олав.

Пътешествениците използват маршрута от 1032 г. насам, като през стотиците години история по пътя са построени редица заслони.

Маршрутът изисква малко повече планиране, тъй като хотелите и местата за настаняване са разположени на по-голямо разстояние. Той обаче не е подходящ за тръгване през есента, тъй като времето е лошо, а дните къси.

Оптималният сезон е между май и август.

Крайбрежна разходка из Турция: Ликийският път

Този маршрут е комбинация от няколко древни пътеки, по които са вървели ликийците. Той ще ви отведе покрай скалисти брегове, в близост до тюркоазени води и по безлюдни плажове.

Ликия е историческото име на полуостров Текке, който се вдава в Средиземно море по южното крайбрежие на Турция.

Този маршрут е с дължина 509 км и ви превежда през някои от останките на древната цивилизация, която някога е управлявала региона.

По Ликийския път местата за настаняване са отдалечени, а някои села са твърде далече, за да се стигне за един ден. Това означава, че може да се наложи да лагерувате на открито и е добре да имате подходящо оборудване за това.