Новият български евродепутат Христо Петров, известен с рапърския псевдоним Ицо Хазарта, попадна в селекцията на изданието Poltiico за най-ексцентрични представители в състава на Европарламента, избран след вота на 9 юни.

Класацията на Poltiico е озаглавена The 23 kookiest MEPs heading to the European Parliament (Най-лудите евродепутати, които влизат в Европейския парламент).

Българският представител от „Продължаваме промяната“, се нарежда в дъното на класацията, на 20-то място, където е представен като „поп звезда“.

„Известен като Ицо Хазарта, хип-хоп изпълнителят печели депутатско място в България от партията „Продължаваме промяната“. Парчетата му са слушани милиони пъти онлайн и са станали саундтрак на антикорупционните протести. Във видеоклипа към песента "Имам човек" той обикаля България и осветлява различни корумпирани звена от българската държавна система“, гласи описанието към Христо Петров.

Първо място в класацията заема 25-годишният Фидиас Панайоту от Кипър – инфлуенсър и създател на вайръл хитове в YouTube.

Той има 2,1 млн. абонати в платформата за споделяне на видеоклипове и е събрал 1 млн. гледания за видеоклип, озаглавен "Накарах Илон Мъск да ме гушне", и 5 млн. за този, наречен "Живях на летището 7 дни безплатно".

Ако го видите да се мотае на летището в Брюксел, това ще е, защото е на път към Европейския парламент, където ще бъде независим евродепутат и е заявил, че иска да създаде собствена партия, допълва Politico.

Другите две призови места в Топ 3 заемат съответно гъркинята Галато Александраки – наречена от Politico „месарката от Тракия“ и Илария Салис, антифашистка активистка от Италия.

76-годишната Галата Александраки е пенсионирана животновъдка, която държи месарница в Александруполис, Северна Гърция.

„В интернет няма нейни снимки. Нито една. Но тя е толкова известна на местно ниво, че не е водила кампания и не е дала интервю - и въпреки това спечели място за националистите от Гръцко решение, която остана втора след свързаната с ЕНП Нова демокрация“, пише Politico.

Галата Александраки все още не е казала дали ще заеме мястото си в Европарламента.

Третото място е за 39-годишната италианска учителка и антифашистка активистка Илария Салис, обвинена в опит за убийство, след като се твърди, че е нападнала хора по време на крайнодясно събитие в Будапеща.

Затворена в Унгария, делото ѝ предизвика дипломатически скандал, след като се появи в съдебната зала с оковани ръце и крака.

През април Зелените и Левият алианс (AVS) обявиха, че ще я включат в листата си за европейските избори с идеята, че ако спечели депутатско място, ще се възползва от парламентарен имунитет и на теория ще бъде освободена.

Илария Салис действително беше избрана и сега излиза от ареста с депутатски имунитет.

Цялата антикласация на Politico за най-ексцентрични евродепутати вижте ТУК.