Акционерите на Tesla гласуваха запазване на огромния пакет от възнаграждения на главния изпълнителен директор Илон Мъск от 2018 г. Това се случва пет месеца след като съд в Делауеър нареди на компанията да анулира пакета, установявайки, че е бил неправомерно предоставен от борда.

Излизайки на сцената след обявяването на предварителните резултати в рамките на годишната среща на компанията в Остин, Тексас, Мъск каза: „Обичам ви приятели.", предава CNBC. Процентната разбивка на резултатите от гласуването не e била оповестена.

Пакетът от възнаграждения на Мъск, приет през 2018 г., е на стойност 56 милиарда долара в акции на Tesla (към момента той се оценява на около $48 млрд., според The Wall Street Journal). През януари съдът в Делауеър нарече заплащането „непостижимо“, установявайки, че членовете на борда на Tesla не са били независими от Мъск, не са успели да преговарят правилно с него и не са предоставили на акционерите пълната картина, преди да ги помолят да гласуват нивото на заплащането му.

Правни експерти казват, че демонстрацията на подкрепа от страна на акционерите не означава автоматично, че съдът ще промени решението си, отбелязва WSJ.

Адвокатите на Tesla и на Ричард Торнета, акционерът, който заведе дело, оспорвайки възнаграждението на Мъск, трябва да се срещнат в съда в началото на юли. Адвокатите на ищеца твърдят, че пакетът от заплати трябва да бъде анулиран, тъй като бордът е нарушил доверителните си задължения и че акционерите не са били напълно информирани преди първоначалното гласуване.

Зохар Гошен, професор по право в Колумбийския университет, който преподава корпоративно управление, казва, че компанията може да твърди, че одобрението на акционерите два пъти показва, че те не са били подведени.

Бордът на директорите на Tesla заяви, че приемането на рекордното възнаграждение е необходимо, за да продължи Мъск да работи в автомобилния производител, докато се готви да инвестира милиарди долари в изкуствен интелект и самоуправляващи се автомобили.

„Ако Tesla иска да задържи вниманието на Илон и да го мотивира да продължи да посвещава своето време, енергия, амбиция и визия за постигане на добри резултати в бъдеще, ние трябва да отстояваме тази сделка“, написа председателят на Tesla Робин Денхолм в писмо до акционерите преди гласуването.

Фокусът на Мъск върху другите му начинания е проблем за някои инвеститори в Tesla, тъй като основният бизнес на компанията е засегнат от забавяне на продажбите и охлаждане на търсенето на електрически превозни средства. Тези опасения бяха разгорещени наскоро, когато Мъск потвърди пренасочването на AI чипове на Nvidia от Tesla към X.

Акциите на Tesla се повишиха с 2,9% в редовната търговия в четвъртък, затваряйки на $182,47, след като Мъск публикува в X, че предложението ще бъде одобрено. Те обаче все още са надолу с 27% за годината. Tesla смята, че намаляващите продажби са свързани със застаряващата гама електрически превозни средства и повишената конкуренция в Китай.

Годишната среща включи гласувания и по други предложения, включително усилията на Мъск да премести мястото на учредяване на Tesla от Делауеър, където са регистрирани повечето големи публично търгувани компании, в Тексас, където се намира най-голямата американска фабрика на производителя на електромобили. Акционерите гласуваха в подкрепа на този ход.

По време на срещата Мъск обеща на акционерите на Tesla напредък в няколко направления, като отбеляза, че компанията постига толкова голям успех в разработването на автономно превозно средство, че това може да вдигне стойността ѝ 10 пъти.

Въпреки че Мъск обещава това ниво на автономна технология от 2016 г., то все още не е факт. Междувременно конкурентите Pony.ai, Didi и Waymo разработиха самоуправляващи се автомобили.

По отношение на Cybertruck, който излезе на пазара в края на 2023 г., Мъск каза, че доставките се увеличават, достигайки седмичен рекорд от 1300 пратки.

Мъск обеща още Tesla да премине към „ограничено производство“ на Optimus през 2025 г. и да тества хуманоидни роботи в собствените си фабрики през следващата година, когато, по думите му, компанията ще има „над 1000 или няколко хиляди робота“.