Български суперхрани с изключително висок стандарт за устойчивост са големите победители в четвъртото издание на „Арена на дамския бизнес”. Проектите „ЕХ, ЧЕ вкусно” на Ваня Баракова и „S3 – Super Simple Smoothie” на Мария Колева получиха първо и второ място на събитието, което Fibank традиционно подкрепя.

Със стремежа си към запазване на локалното биоразнообразие и грижа за здравето на потребителя те се доближиха максимално до философията на Sustainable Lady Fund на Smart Lady – програмата за жени предприемачи на Fibank. Ваня Баракова и желанието й да популяризира сушената райска ябълка като супер закуска и иновативната формула за смутита на Мария Колева си поделиха големия грант от 10 000 лв. Те получиха чековете си на специална церемония в централния офис на банката лично от г-н Никола Бакалов – Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Fibank.

„ЕХ, ЧЕ вкусно” е малък семеен бизнес за подправки и сушени плодове, създадени по технология, която съхранява изцяло вкуса и витаминния им състав. Компанията работи с местни производители, суровините се подбират от еко райони, а крайният продукт се предлага в биоразградима опаковка. В основата на компанията е любовта към уникалните рецепти с класически български вкус.

Липсата на добра храна за свръх зает човек, който е в режим на непрекъснато движение, вдъхновяват Мария Колева за създаването на „S3 – Super Simple Smoothie”. С екип от нутриционисти и технолози тя разработва еднократни дози смути от прахообразни лиофолизирани плодове и зеленчуци. Продуктът е 100 % натурален и в рециклируема опаковка. На стартовата права за производство са цели четири вкуса.

За последните 6 години, Fibank инвестира чрез програмата си Smart Lady над 120 милиона лева в проекти на над 1100 дами със стартиращи бизнеси или вече съществуващи компании с амбиция за развитие. Sustainable Lady Fund е създаден от Първа инвестиционна банка през 2021 г. като част от Smart Lady с фокус върху иновативни проекти в сферата на устойчивия бизнес на българските жени предприемачи. Той дава възможност на стартъпи и проекти за интелигентни решения за борба с климатичните промени, замърсяването и опазването на природното богатство да спечелят менторски сесии и финансиране на дейността си. В последните две години фондът създава перспективи за развитие като част от стимулите за участие в „Арена на дамския бизнес”.