Според Световния икономически форум (WEF) изборите през 2024 г. ще предоставят уникална възможност за постигане на напредък в преодоляването на неравенството между половете в световен мащаб.

В нов доклад, публикуван в сряда, WEF посочва, че неравенството между половете в световен мащаб не само е намаляло незначително през изминалата година, но това е станало с по-бавни темпове, отколкото преди. Сега се очаква, че за преодоляване на глобалната разлика между половете ще са необходими 134 години - или пет поколения - в сравнение със 131 години през 2023 г., посочват от организацията. Тазгодишният мащабен изборен цикъл обаче може да намали тази разлика, като увеличи представителството на жените в политическата сфера.

„Не можем да чакаме до 2158 г. за равнопоставеност: времето за решителни действия е сега“, категорична е Саадия Захиди, управляващ директор на WEF, цитирана от CNBC.

Докладът на WEF за глобалното неравенство между половете, който се изготвя за 18-та година, е годишен индекс, е предназначен за измерване на равенството между половете. Той измерва различията между мъже и жени в четири области: икономическо участие и възможности; образователни постижения; здраве и живот; политическо овластяване.

Участието в политическия живот е идентифицирано като област, в която се наблюдава сериозен дисбаланс, въпреки скромните постижения на глобално и местно равнище. Но тъй като около половината от населението на света има право да гласува в редица избори тази година, това е и област със значителен потенциал.

„С над 60 национални избори през 2024 г. и най-голямото в историята световно население, което ще гласува, политическото представителство на жените и цялостното съотношение между половете може да се подобри“, се казва в доклада.

Това би могло да се случи както на най-високо ниво, с повече ръководни позиции за жени, така и чрез политики, предназначени за подкрепа и овластяване на нежния пол. Миналата седмица Мексико гласува за първата си жена президент Клаудия Шейнбаум, чиято кампания включваше обещания за намаляване на насилието над жени. Това се случи ден след като Исландия избра Хала Томашдотир за президент след бизнес кариера, която се застъпва за подобряване на представителството на жените във финансовите услуги.

Европа продължава да е напред

Разликата между половете в световен мащаб понастоящем е 68,5%, което представлява подобрение с 0,1 процентни пункта в сравнение с миналата година, дължащо се най-вече на скромните постижения в областта на икономическото участие и възможностите.

„Въпреки някои светли моменти, бавните и постепенни постижения, изтъкнати в тазгодишния доклад за глобалното неравенство между половете, подчертават спешната необходимост от подновяване на глобалния ангажимент за постигане на равенство между половете, особено в икономическата и политическата сфера“, посочва Захиди.

Исландия се класира като страната с най-голямо равенство между половете в света за 15-та поредна година и е единствената страна, която е преодоляла 93,5% от разликата между половете. След нея в топ 10 се нареждат Финландия, Норвегия, Нова Зеландия, Швеция, Никарагуа, Германия, Намибия, Ирландия и Испания. Въпреки че нито една държава все още не е постигнала пълно равенство между половете, първите десет държави в класацията са преодолели поне 80% от разликата.

Европа продължава да е водеща на регионално равнище с резултат от 75% равенство между половете, малко пред Северна Америка, където е преодоляна 74,8% от разликата. Латинска Америка, която се нарежда на трето място с резултат от 74,2%, отбелязва най-голямото подобрение от всички региони от началото на индекса.

Междувременно Източна Азия и Тихоокеанският регион имат резултат от 69,2%, като изпреварват леко Централна Азия с 69,1%, Африка на юг от Сахара с 68,4% и Южна Азия с 63,7%. Близкият изток и Северна Африка са на дъното на класацията с 61,7%.