Съединените американски щати последователно рушат стълбовете, поддържащи долара като световна резервна валута, като последните удари идват от някои влиятелни американци, които поставят под въпрос върховенството на закона след осъждането на Доналд Тръмп. По този начин САЩ на практика предизвикват останалата част от света да намери алтернатива - и засега изглежда, че успяват.

Атаките срещу правната система след осъждането на бившия президент Тръмп следват други стъпки, които според някои анализатори се възприемат като хвърляне на ръкавица от страна на Съединените щати към останалия свят.

Страната радикално увеличи използването на санкции като наказателен инструмент на външната политика. Едновременно с това увеличава огромния си дълг, като оставят чужденците, които търсят сигурността и дълбочината на нейните пазари, да финансират нейните ексцесии.

Reuters се обръща към ръководители на компании, предоставящи финансови услуги, глобални инвеститори и други експерти в Азия и Съединените щати с въпрос колко дълго според тях американците могат да продължат да правят това, без да се стигне до значителен удар. Отговорите показват, че както в САЩ, така и извън страната нараства недоумението относно последиците от американската горделивост. Но въпреки всичко, никой досега не е успял да намери надеждна алтернатива или не очаква такава да се появи скоро, а вината за това е отчасти и в самите държави.

В Азия например експертите все по-настойчиво се питат какво може да се направи, тъй като търсят начини да намалят експозицията си към САЩ и да стимулират търговските потоци, които не са свързани с долара. Но опитите за изграждане на такива системи са бавни, а засилващият се авторитаризъм, заплахите за индивидуалните и имуществените права и геополитическото напрежение означават, че дори американските активи да са по-малко привлекателни, отколкото преди, другите възможности са по-лоши.

Едно скорошно проучване например показва, че управляващите резервите на централните банки планират да увеличат доларовите си активи през следващите 12-24 месеца, тъй като нарастването на глобалното геополитическо напрежение и нуждата от ликвидност ги привличат към валутата.

„Може би по ирония на съдбата силата на щатския долар отчасти се дължи на почти неоспоримия му статут на сигурно убежище“, казва Стив Х. Ханке, професор по приложна икономика в Johns Hopkins University, който е бил член на Съвета на икономическите съветници на бившия президент Роналд Рейгън. „Въпреки това повечето инвеститори не разбират геополитиката и опасностите, които се крият под повърхността - докато не стане твърде късно.“

Доминацията на долара

В основата си доминиращата роля на долара в света произтича от демократичните принципи на Съединените щати. Тя се подкрепя от огромния размер на икономиката на страната, дълбочината на пазарите ѝ и силата на институциите и върховенството на закона.

Вярата в нейната демокрация е дълбока. Попитан дали партийната политика е затруднила работата на служители като него, председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ Гари Генслър, който е в управлението от 1997 г., е категоричен: "Аз вярвам в тази конституционна система, която имаме. Тя е объркана, но това е демокрацията.“

Този отговор идва на фона на факта, че апелативният съд на САЩ с консервативни възгелди отмени една от инициативите, които той е подписал.

Независимо от неговия отговор обаче, това “объркване” поставя на изпитание някои от основите на глобалната привлекателност на долара.

Нападките срещу американската правна система се увеличиха след присъдата на Тръмп в съда в Ню Йорк. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис например я нарече „съд на кенгуру“ в социалната медийна платформа X, като заяви, че „присъдата представлява кулминацията на един правен процес, огънат според политическата воля на участващите в него лица“.

Голям инвеститор, базиран в Азия, посочва пред Reuters, че потенциалните заплахи за американските институции също са обезпокоителни.

“Всяко омаловажаване на правомощията на Федералния резерв - каквото според съобщенията съюзниците на Тръмп обмислят - би се отразило на доверието в долара”, заявява той, като добавя, че при подобно развитие на събитията може да се стигне до двуцифрено обезценяване на валутата.

Кампанията на Тръмп за неговата кандидатура за президент омаловажава подобни съобщения, свързани с плановете на подкрепящите го консервативни групи.

Гъста мрежа от санкции

Високопоставен мениджър в областта на финансовите услуги от Ню Йорк, който се занимава с Азия, на свой ред обяснява пред информационната агенция, че чува клиенти, които смятат, че финансовата политика на САЩ и Запада „подкопава долара и западната финансова система в по-широк план“. Като една от причините за това той посочва „непрекъснато разширяващата се мрежа от санкции“.

А Западът продължава да натиска газта. Финансовият ръководител е категоричен, че дискусията, че Западът може да конфискува около 300 млрд. долара суверенни руски активи, блокирани заради Украйна, подкопава статута на САЩ на сигурно убежище.

„Западът пресече Рубикон“, смята той.

През октомври 2021 г. Министерството на финансите на САЩ направи преглед на санкциите и установи, че към същата година броят им е нараснал до 9421 в сравнение с 912 през 2000 г. Тогава министерството отбеляза, че „американските противници - и някои съюзници - вече намаляват“ използването на долара.

Азиатски инвеститор обяснява пред Reuters, че следи отблизо друго съдебно дело, за да провери силата на върховенството на закона - ByteDance срещу американската забрана на TikTok. Той следи за доказателствата, които американското правителство ще представи в подкрепа на твърденията, че приложението представлява заплаха за националната сигурност.

Ако не бъдат публично представени доказателства, тогава „ще се почувства, че контролът и балансът, независимостта на правната система, може да не са налице - поне в този случай“, казва той.

Но след това добавя, че дори това може да не го откаже от САЩ, тъй като тамошната правна система е все още е по-независима и по-добра от много други.