Всяка година преди срещата на акционерите на Berkshire Hathaway стотици се редят на опашка пред Health Center Arena в Омаха, Небраска, за да чуят речта на Уорън Бъфет.

Някои искат да чуят конкретни съвети за инвестиране. Други очакват съветите на предприемача за преодоляване на сложни житейски ситуации и решаване на дилеми.

Но въпреки репутацията си, Бъфет не винаги е бил естествено добър оратор.

Мисълта за публично говорене в ранните му години го разболява „физически“, споделя той пред Джилиан Зоуи Сегал в интервю за книгата ѝ от 2015 г. „Getting There: A Book of Mentors“. След като се дипломира в Columbia Business School през 1951 г., Бъфет е решен да преодолее страха си. Записва се на курс по публична реч за 100 долара в Dale Carnegie Training – институт, носещ името на влиятелния лектор и автор на „Как да печелим приятели и да влияем на хората“ и други бестселъри.

„Класът със сигурност оказа най-голямо влияние върху последващия ми успех“, казва Бъфет. „Едно сравнително скромно подобрение в комуникационните ви умения може да има голямо значение за бъдещите ви доходи, както и за много други аспекти на живота ви.“

Професионалистите все още могат да се възползват от уроците, които Бъфет е използвал в този курс по публично говорене, обяснява Джо Харт, главен изпълнителен директор на Dale Carnegie, пред CNBC през 2019 г.

Ето някои от по-ефективните начини да станете по-добър комуникатор:

Учете колкото се може повече

„Говорете за нещо, което сте сигурни, че знаете. Не прекарвайте 10 минути или 10 часа в подготовка на една беседа: Прекарайте 10 седмици или 10 месеца. Още по-добре е да прекарате 10 години.“, пише самият Карнеги.

Да бъдеш „активен ученик“ като Бъфет е важно за публичното говорене по редица причини. Това може да помогне да разширите и задълбочите знанията си по различни теми. „Това е нещо, което го е направило много успешен“, добавя Харт.

Споделяйте собствения си опит

Да говориш от лична гледна точка е най-краткият път към спечелването доверието на хората, пише Карнеги. Бъфет често прави това в своите изказвания, като добавя анекдоти от живота и кариерата си, за да подчертае дадена теза.

„Носете със себе си лист хартия в продължение на няколко седмици и записвайте, когато се сетите за всички теми, по които сте готови да говорите чрез опита си.“

Не използвайте чернови, водете си бележки

Когато Бъфет говори, той рядко поглежда към чернови на речта си.

Един от основните принципи на Карнеги е, че добрата реч никога не се преписва изцяло предварително. Той препоръчва кратки бележки, защото четенето по сценарий може да ви попречи да присъствате цялостно в събитието.

„Когато се изправите, за да говорите, вероятно ще се окаже, че се опитвате да си спомните какво сте написали. Това ще ви попречи да говорите естествено и искрено.“

Вълнувайте се

Усмивката, положителната енергия и увереността са от огромно значение, казва Харт.

Бъфет се запалва по инвестирането, парите и постигането на успех още в ранна възраст. Този нестихващ ентусиазъм проличава в речите и интервютата му.

Както съветва Карнеги: „Дори хора с посредствени ораторски способности могат да изнесат превъзходни речи, ако говорят за нещо, което дълбоко ги вълнува.“