Жена, която твърди, че е била представена като ментално нестабилна в хита на Netflix "Baby Reindeer" на Ричард Гад, съди платформата за клевета.

Фиона Харви настоява за парично обезщетение от $170 млн., според иска, подаден в четвъртък, съобщава The Wall Street Journal.

Героинята Марта, проблемна адвокатка с мрачно минало, е базирана на Харви. Но в иска пише, че сериалът, който претендира да е по действителен случай, е съчинил повечето подробности около персонажа, включително това, че тя е осъдена за преследване и е извършила сексуално насилие.

“Netflix не е проверила фактите за твърденията в Baby Reindeer”, категорична е Харви в обвинението си. В отговор на това платформата заяви в социалните мрежи, че подкрепя правото на Гад да разкаже своята история.

Въпреки че Харви не е назована поименно в сериала, в иска пише, че сериалът е дал възможност на интернет зложелатели да я разпознаят чрез една от публикациите ѝ в социалните мрежи, което е довело до порой от смъртни заплахи.

В интервю за Пиърс Морган Харви признава, че се е запознала с Гад в лондонското заведение, в което той е работил, но отрича да го е преследвала, да му е изпращала имейли или да се е държала като героинята в сериала.

"Идентифицирането на Харви като Марта беше лесно и отне само няколко дни, тъй като самоличността на жената беше напълно неприкрита", пише в съдебните документи, цитирани от WSJ.

Сериалът е написан от Гад, който също така участва като главна роля в седемте части на сериала. Baby Reindeer проследява напредъка на Гад в комедията, докато работи като барман в Лондон.

Искът на Харви обвинява Netflix, Inc. и Netflix Worldwide Entertainment в клевета, умишлено причиняване на емоционален стрес и др. заради "бруталните лъжи", казани за нея в Baby Reindeer.

В интервю за британския GQ през април Гад заяви, че сериалът е заимствал "емоционална истина", а не "факт по факт".

"Положихме толкова много усилия, за да я маскираме до такава степен, че дори тя не би се разпознала", каза той.

В сериала, чието действие се развива през 2015 г., Марта е шотландска адвокатка, която живее в Лондон и е с 20 години по-възрастна от измисления герой на Гад - Дони Дън. Марта е осъдена преследвачка, която напада Дън сексуално и физически и стои пред дома му по 16 часа на ден.

Според иска Харви също е шотландски адвокат, който живее в Лондон и е с 20 години по-възрастна от Гад. Тя никога не е била осъждана за престъпление и не е лежала в затвора, поясняват съдебните документи. Тя също така отрича да е имала сексуални контакти с Гад.