Payhawk, глобалното решение за управление на бизнес разходите, днес обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на 2024 г. и пускането на новото продуктово издание: Лято '24, което носи още повече гъвкавост в начина, по който компаниите управляват разходите си. През първото тримесечие се отбелязва ръст на приходите от 86% на годишна база, до голяма степен в резултат на фокуса на финтех компанията върху персонализирането с цел посрещане на сложните и все по-глобални предизвикателства пред финансовите екипи в големите организации.

Първото тримесечие на Payhawk в цифри

Чрез въвеждането на все повече възможности за персонализация и развиването на технологии, фокусирани специално върху проблемите на големите компании, както глобалните резултати на Payhawk, така и резултатите за България за Q1 отбелязаха ръст във всички бизнес линии:

● Приходи: Към март 2024 г. ръстът на приходите на Payhawk за първото тримесечие е 86% в световен мащаб на годишна база. Глобалният ръст на регулярните абонаменти (ARR - Annual Recurring Revenue) за Q1 на годишна база е 85%.

● Клиенти: В глобален план общият брой клиенти нарасна с 58% на годишна база. Нетното задържане на приходи от нови клиенти през 2023 г. е 141% в световен мащаб,

● Екип: Общият брой на служителите е нараснал с 29% на годишна база до 305 човека с планиран растеж от 31% на годишна база до края на 2024 г.

Трудностите на финансовото управление и персонализацията като решение

Основните три предизвикателства при управлението на бизнес разходите, пред които са изправени големите компании, са свързани с получаването на одобрение, неефективен софтуер и човешки грешки. Управлението на финансите в глобалните компании поставя много предизвикателства пред бизнес ръководителите (C-Suite) и финансовите лидери. В различните юрисдикции, например, има различни начини за плащане, валути и системи, както и различни счетоводни и отчетни изисквания. Нуждата от финансов контрол в цялата организация изисква сложни политики за одобрение на разходите, които да са съобразени с различните отдели, структура на компанията и йерархия, специфични за страната политики и т.н.

Новото продуктово издание на Payhawk: Лято '24 адресира тези проблеми, като позволява на финансовите екипи лесно да управляват тази комплексност. Дава им възможност да персонализират платформата според нуждите и нюансите на всички международни дружества на компанията с едно цялостно решение, осигуряващо видимост на глобалните разходи. Новодобавените функции включват усъвършенстван Workflow Designer с опростен потребителски интерфейс (UX), с който може лесно да се създават сложни процеси за одобрение на разходите, и Accounting Template Builder, който персонализира и улеснява експортирането на всякакви счетоводни или отчетни данни.

Някои по-важни акценти:

● Workflow Designer – процесите за одобрение са в центъра на управлението на разходите и предоставят на бизнеса видимост и контрол върху разходите на компанията. Новият Workflow Designer дава възможност на финансовите екипи да създават процеси за одобрение на разходите без нужда от работа с код. Това увеличава контрола и ефективността с напълно автоматизирани и персонализирани стъпки за одобрение.

● Интеграция с American Express (само за САЩ) – Payhawk обедини усилия с American Express, за да предложи на своите клиенти с бизнес и корпоративни карти в САЩ възможността да издават виртуални карти с вградени функции за контрол. Така те могат да управляват бизнес разходите си глобално, докато печелят точки за лоялност в своите карти.

● Accounting Template Builder – Със своята функция за създаване и редактиране на счетоводни шаблони, Payhawk може да работи с множество ERP и счетоводни системи, които поддържат експортиране във формат CSV или Excel. Клиентите могат да персонализират шаблоните до най-малкия детайл, за да отговорят на своите нужди. Всякакви счетоводни шаблони могат да бъдат създавани и редактирани директно в платформата на Payhawk с помощта на условни правила, функции и опции за форматиране.

„Поради фрагментирания характер в сферата на разплащанията в различните държави и валути, големите компании са принудени да избират между местни решения, които са твърде опростени, и сложни глобални решения, които предлагат лошо потребителско изживяване“, каза Христо Борисов, главен изпълнителен директор и съосновател в Payhawk. „Payhawk се справя с тези предизвикателства, използвайки локални платежни системи, разширени функции и счетоводни интеграции, създадени за финансови професионалисти, но прости и лесни за използване от всички служители.”

„Значителният ни ръст на годишна база във всички бизнес линии е доказателство за успеха на нашата стратегия за персонализиране. Тя помага на големите компании да намират решения на все по-глобалните предизвикателства пред финансовите екипи“, допълва Борисов.