Риши Сунак предложи главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън и бившия ръководител на Google Ерик Шмидт за почести в Обединеното кралство, докато британският премиер навлиза в последните седмици от мандата си.

Процесът е започнал в средата на май, като предложението е било отправено чрез Службата за външните работи, Британската общност на нациите и развитието, съобщава Financial Times, позовавайки се на свои източници.

Министерството на външните работи на Обединеното кралство се занимава с почестите за граждани на други държави, включително рицарските звания. Според запознатите лица процесът включва по-малко проверки в сравнение с призванията за граждани на Обединеното кралство. Всички почетни звания трябва да бъдат подпечатани от крал Чарлз III.

Даймън и Шмидт са граждани на САЩ. Един от министрите на Сунак заяви, че лидерът на Chase "ще бъде силен кандидат" за рицарско звание. Отличието се присъжда на лица, които имат "изключителен принос в конкретна област ".

Даймън е най-дългогодишният главен изпълнителен директор на Уолстрийт, известен с това, че се справи с финансовата криза от 2008 г. и насочи JPMorgan към превръщането ѝ в най-голямата американска банка по активи. Шмидт оглавяваше гиганта в областта на търсенето в продължение на десетилетие, докато той се превърна от стартъп в една от най-значимите компании в Силициевата долина. Оттогава той се занимава с изкуствен интелект, национална сигурност на САЩ и благотворителност.

Предложените отличия за Даймън и Шмидт идват след съобщението през март, че Стивън Шварцман, основател на мениджъра на активи Blackstone, ще получи почетно британско рицарско звание.

Британски дипломат, цитиран от FT, заяви, че "няма да е толкова изненадващо", ако отличията, присъдени от консервативната администрация на Обединеното кралство, имат "особен привкус за финансовия сектор".

Той подчерта, че Сунак е живял в САЩ и е работил в областта на финансите, преди да стане депутат през 2015 г. Той е работил в областта на инвестиционното банкиране в Goldman Sachs, а след това в хедж фонда TCI.

Сунак проявява интерес и към технологичния сектор, като настоява Обединеното кралство да стане лидер в областта на изкуствения интелект и миналата година беше домакин на първата голяма световна среща по въпросите на безопасността на изкуствения интелект в Блетчли Парк.

Премиерът е критикуван от съперниците си за това, че притежава разрешение за пребиваване със зелена карта в САЩ до 2021 г., доста след като за първи път влезе в правителството като министър през 2018 г. Той и съпругата му Акшата Мурти притежават апартамент в Санта Моника, Калифорния.

Проучванията на общественото мнение в Обединеното кралство показват, че торитата на Сунак изостават от опозиционната Лейбъристка партия с 21 пункта, което показва, че сър Киър Стармър вероятно ще влезе на Даунинг стрийт след парламентарните избори на 4 юли.

Сунак настоява, че ще остане в Обединеното кралство, дори ако той и неговата Консервативна партия бъдат освободени от длъжност. Сред предишните носители на рицарско звание в Обединеното кралство са главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър през 2022 г. и медийният магнат Майкъл Блумбърг през 2014 г. Чуждестранните граждани, удостоени с рицарско звание или дамско звание - женския еквивалент, не се наричат "сър" или "лейди".

През ноември Даймън присъства на глобалната инвестиционна среща на Сунак в двореца Хемптън Корт в Лондон за изпълнителни директори и инвеститори от "А-листата". Миналия месец по време на пътуване до Обединеното кралство той заяви пред Sky News, че изпитва "огромно уважение" към министър-председателя.

Но Даймън също потвърди, че се е срещал и със Стармър, като описа и двамата британски политици като "подкрепящи бизнеса", а партиите им като фокусирани върху растежа.

Миналата година Шмидт направи съвместно дарение в размер на 16 млн. паунда за британската биобанка, заедно с главния изпълнителен директор на Citadel Кен Грифин.

Списъкът с почетните отличия за рождения ден на краля, който се проверява от комитети по отличията, съставени от висши държавни служители и независими членове, ще бъде публикуван по-късно този месец.

Премиерите на Обединеното кралство, които напускат поста си, обикновено изготвят почетни отличия за близките си съюзници, които не се проверяват от комисиите по отличията, а се предават на Службата на кабинета за проверка на "честността и коректността".