Филмът "Анора" на Шон Бейкър спечели голяма награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан.

Церемонията по връчването на престижните отличия се проведе в събота вечер, съобщиха световните агенции.

Големият победител разказва опустошителна бруклинска одисея за секс работничка, която се омъжва за сина на богат руски олигарх, пише AP.

Шон Бейкър прие наградата заедно с Майки Мадисън, звездата в главната роля на филма.

"Това беше единствената ми цел като режисьор през последните 30 години, така че наистина не съм сигурен какво ще правя с остатъка от живота си", заяви в шеговит стил Бейкър, след като получи статуетката.

Той е първият американски режисьор, който печели "Златна палма" след Терънс Малик през 2012 г. с "Дървото на живота", припомня AP.

53-годишният режисьор заяви, че светът има нужда да му напомни, че "да гледаш филм вкъщи, докато скролваш в телефона, отговаряш на имейли и обръщаш половинчато внимание, не е правилният начин, въпреки че някои технологични компании биха искали да мислят така".

"Затова казвам, че бъдещето на киното е там, където е започнало: в киносалона", категоричен е Бейкър.

В рецензия за "Анора" BBC прави паралел с филма с Ричард Гиър и Джулия Робъртс "Хубава жена", като пише, че лентата е много по-достоверна версия на холивудската класика. За известно време можете да сбъркате "Анора" с неприлична романтична комедия, допълва BBC и съветва зрителите: колкото по-малко знаете за това, което се случва, толкова по-добре.

Всъщност, лентата кипи от енергия и смехотворни моменти, но не се препоръчва за хора с високо кръвно налягане. Към края зрителите може би ще имат усещането, че режисьорът не е могъл да реши как да завърши историята, затова е добавял сцени и се е надявал на най-доброто.

Филмът е тясно свързан и с реалността, независимо дали ни дава внушителна, вътрешна обиколка на Кони Айлънд, или напомня за безумното ниво на право на собственост, което идва с това да си свръхбогат: суровата истина, която придава на комедията на Бейкър тъжен оттенък, е, че някои хора са твърде привилегировани, за да вярват, че другите имат значение, допълва BBC.

Наградите на церемонията в Кан бяха присъдени от деветчленно жури, ръководено от Грета Гъруиг, която заяви, че "това преживяване я е променило завинаги като режисьор". Тя похвали "Анора" за усещането за класическо кино, което създава.

Макар че "Анора" беше безспорно най-одобряваният филм на фестивала, победата му беше лека изненада. Мнозина очакваха да спечели или нежната индийска драма "Всичко, което си представяме, е светлина", или иранският "Семето на свещената смокиня". И двата филма също получиха отличия от журито.

Друг любопитен момент от церемонията беше награждаването на Джордж Лукас, който получи почетната Златна палма.

Неговият стар приятел и сътрудник Франсис Форд Копола се появи на сцената, за да му я връчи, след като по-рано на фестивала направи премиерата на финансирания от самия него научнофантастичен епос "Мегалополис".

Той нарече Лукас свой "по-малък брат". Лукас нарече Копола "голям приятел, брат и ментор".

"Аз съм просто едно дете, което е израснало в лозе в Модесто, Калифорния, което прави филми в Сан Франциско, заедно с моя приятел Франсис", каза Лукас. "Това определено е различен свят. Всъщност никога не съм правил филм в Холивуд като режисьор."

Журито присъди специална награда на "Семето на свещената смокиня" на Мохамед Расулоф, драма, заснета тайно в Иран.

Дни преди премиерата на филма Расулоф, който е осъден на осем години затвор, бяга пеша от Иран. Филмът му, който включва реални кадри от демонстрациите в Иран през 2022-2023 г., превръща иранското потисничество в семейна драма. Публиката в Кан посреща емоционалния Расулоф с продължителни овации, допълва AP.

За най-добър сценарий беше отличен хорърът "Субстанцията" с Деми Мур в ролята на холивудска актриса, която стига до страховити решения, за да запази младостта си.

Наградата за най-добра актриса отиде при цялостния женски екип на филма "Емилия Перес", сред който се открояват Селена Гомес, Зоуи Салдана, Адриана Пас и транссексуалната Карла София Гаскон. "Тази награда не е само за мен", каза Гаскон пред репортери. "Тя е за всички хора, които се борят за себе си и за своите права."

За най-добър актьор беше отличен Джеси Племънс за филма на Йоргос Лантимос "Kinds of Kindness". В него се разказват три истории, в които участват предимно едни и същи актьори. Племънс не присъства на церемониятза.

Португалецът Мигел Гомеш спечели наградата за най-добър режисьор за своя "Grand Tour" - азиатска одисея, в която мъж бяга от годеницата си от Рангун през 1917 г.

Почетна статуетка Златна палма получиха също Мерил Стрийп и японската фабрика за анимета Studio Ghibli, допълва AP.