Този уикенд в Монте Карло се провежда Формула 1 за Гран при на Монако.

Събитието съчетава блясък и адреналин не само за десетките хиляди посетители на княжеството, но и за милионите зрители пред малкия екран по света.

Дори тези, които са безразлични към бързите спортове, могат да бъдат очаровани или поне заинтригувани от самото зрелище на болидите от Формула 1, които буквално летят по пистата.

Тук обаче се забелязва и звездното присъствие на знаменитости, които с удоволствие си пробиват път през тълпите и камерите.

И разбира се, има много богатство на показ, пише CNN.

Неслучайно Монако е наричан "площадката на милиардерите". Тук бутиците, суперавтомобилите, яхтите за милиони долари и ресторантите с астрономически цени са "la norme", но по време на тридневното Гран при показността се увеличава тройно.

Когато търсенето е голямо, а възможностите – ограничени, най-богатите света, които искат да се насладят на емблематичното място и да се забавляват до зори, могат да заложат на всичко. Ако не използват собствена суперяхта за база, могат да резервират частна вила на Лазурния бряг или да се настанят в хотел Fairmont, Hôtel Hermitage или Hôtel de Paris в Монте Карло.

Пионер в културата на партитата от Гран при

Разбира се, не става въпрос само за намиране на най-добрите апартаменти, където да отпочинете, но и за първокласни места за хранене и клубове за забавление, независимо дали става въпрос за най-добрата маса в Cipriani, Sass Café или Café de Paris или за най-добрата ложа в ексклузивни нощни заведения като Jimmy'z или Amber Lounge.

Последният се отличава с това, че е дестинация за братството от Формула 1, включително Люис Хамилтън и Макс Верстапен, а сред предишните гости са Джъстин Бийбър, Ким Кардашиян, Кайли Миноуг и принцът на Монако Алберт.

Основан през 2003 г. от сестрата на бившия състезател Еди Ървайн - Соня, като "дестинация след състезание" за пилоти и ВИП гости, Amber Lounge се счита за пионер на парти културата на Гран при.

Забележително е, че този уикенд в Монако той отбелязва 20-годишния си юбилей (имаше една година почивка по време на пандемията) като "най-ексклузивното парти в света", като три вечери от събития ще струват малко над 1,5 милиона евро.

След състезанието ще има партита в плажния Amber Lounge на терасата на Le Meridien Beach Plaza (единственият хотел в Монте Карло със собствен плаж), както и ВИП наблюдение на състезанието от борда на 108-футова суперяхта, акостирала на метри от известния кът Tabac на пистата.

"Размерът на яхтата означава, че сме най-близо до действието, за разлика от по-големите яхти, които са отдръпнати от брега. Освен това на борда се чувстваме по-интимни и ексклузивни. Имаме много редовни клиенти (обикновено от САЩ, Великобритания и Близкия изток), които искат да общуват и да изграждат връзки", казва Лорън Грийн, управляващ директор на Amber Lounge, който следи за логистиката на тридневното pop-up събитие в Монако, както и на други места от Формула 1, включително Сингапур, Лас Вегас и Абу Даби.

Не е изненадващо, че билетът за едно от най-желаните места край пистата не е евтин. Еднодневният ВИП пакет за гледане в неделя струва 3500 евро на човек, а 65 налични билети са разпродадени за две седмици след пускането им в продажба през май 2023 г.

Въпреки че дрескодът е "шик като на Ривиерата", обувките, колкото и да са скъпи, трябва да бъдат изхвърлени при качване на борда, за да не се разруши тиковата настилка на яхтата.

Билетите включват напитки, включително шампанско, вино и характерни коктейли, както и храна, диджей и танцьори, преди тендерите да се върнат на брега в 18:30 ч.

Център на Вселената за един уикенд

На партитата след състезанието, които се провеждат през уикенда в клуба, малка армия от сервитьори сервира постоянно напитки за 1000 души в събота и неделя вечер. При пристигането си гостите звънят с камбанка и през стената от цветя се появява ръкавица, която предлага чаша шампанско.

Посетителите плащат от 600 евро за вход за афтърпартито в събота (денят на квалификациите за Формула 1) до 800 евро в неделя (денят на състезанието) с надеждата, че ще могат да се забавляват с пилоти, известни личности и ВИП гости, далеч от публиката.

Срещу 40 000 евро посетителите на партито могат да резервират т.нар. "пакет диамантена маса" за 10 души – първокласна маса с безпрепятствен изглед към сцената и диджейския пулт, както и бутилки шампанско от 6 литра и първокласна водка. Добавете още 10 000 евро за Salmanazar - деветлитрова бутилка шампанско, която изисква екип от четирима души да я пренесе до масата, или 20 000 евро за 12-литрова бутилка.

Масите от най-високо ниво имат и собствени "домакини", които поддържат връзка с асистентите или шофьорите на ВИП гостите, за да гарантират, че те ще бъдат посрещнати и придружени без да се налага да се редят на опашка.

Amber Lounge може и да е едно от най-ексклузивните и скъпи събития по време на уикенда за Гран при на Монако, но самият Монте Карло е истинският парти център. Обикновено чашите и бутилките с шампанско се разчистват от пистата след веселието от предишната вечер преди квалификационните или състезателните сесии за деня.

"Лазурният бряг е една от най-изключителните дестинации, а Монако е в нейното сърце. Пейзажът, изтънчеността и разкошът са несравними", казва Брус Бундрант, старши вицепрезидент по бизнес развитие на rEvolution, глобална агенция за спортен маркетинг, който е живял в Монако в продължение на три години като търговски директор на ФК AS Monaco.

"Като бивш жител мога да ви кажа, че има две страни на пристигането на Гран при на Формула 1 в Монако.

От една, градът е център на Вселената за един уикенд, в който 1% от 1% от целия свят пристигат и участват в скандални партита и събития на яхти, в апартаменти на луксозни хотели и в имения на хълмове", обяснява Бундрант.

"От друга, това е хибрид между пристигане на ураган и новогодишна нощ. Седмица преди състезанието рафтовете на магазините за хранителни стоки са опразнени, тъй като местните знаят, че е невъзможно да се движат из княжеството, когато Формула 1 е в града.

По време на Гран при в тихия ви, обикновен квартален бар има опашка зад ъгъла, събират 100 долара входна такса, а питие, което обикновено струва 20 долара, струва 50 долара. Но това е един наистина незабравим уикенд, с неповторимо оживление и енергия. Разбира се, скъпо е, но в понеделник нещата се връщат към нормалното."

Толкова нормално, колкото изобщо може да бъде на място като Монако. Докато джетовете се отправят към следващото си пристанище, а пистата се разглобява, клубът на звездите също продължава подготовката си за следващото събитие от Формула 1, което ще бъде в Сингапур през септември.

"В Amber Lounge няма почивка. Само много адреналин. И много кафе.", шегуват се организаторите.