Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината.

Новонаетите обекти в периода януари-март са с обща площ едва 11 760 кв. м при над 80 000 кв. м през предходното тримесечие. В същото време новозавършените проекти остават под 10 000 кв. м за тримесечието, което е най-ниската стойност за последните две години.

Това сочат данните на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

„Лекото забавяне на пазара на индустриални и складови площи е отчасти резултат от намаления внос на стоки, което рефлектира върху наемната активност. Друга причина е, че след дълъг период с добри темпове на усвояване на свободните площи и намаляване на строителната активност, индустриалният пазар навлиза в нова фаза. При нея площите в строеж за отдаване под наем ще създадат нови възможност за раздвижване в сегмента“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални и логистични площи” в Cushman&Wakefield Forton.

През първото тримесечие на 2024 г. са започнати проекти с близо 74 000 кв. м отдаваема площ на фона на едва 41 000 кв. м в последните три месеца на 2023 г.

Почти целият обем се състои от спекулативни проекти (за отдаване под наем – бел. ред.), което е индикатор за относителна увереност у предприемачите по отношение на перспективите на софийския пазар.

Общо 350 000 кв. м са в процес на изграждане – най-големият обем за последните 12 месеца. От тях 144 000 кв. м или 41% са спекулативни, сочат данните на компанията.

Към края на периода общият обем складови и логистични площи в София е 2.04 млн. кв. м. Над половината от тях са в големи проекти от над 10 000 кв. м.

В същото време свободните площи в сегмента достигат 60 000 кв. м или 2.8% от пазара, което е леко покачване спрямо 2.3% през последното тримесечие на 2023. Тези нива на незаетост се дължат на наличието на по-големи по площ проекти, чието усвояване отнема и по-дълго време.

Възвръщаемостта през периода расте с 50%, достигайки до 8%. Наемните нива спират да растат за първи път от края на 2021 г. Цената на новопостроените складови площи клас А на първокласни локации остана непроменена на 5,4 евро на кв. м.

В перспектива се очаква нивата да останат стабилни, се посочва още в доклада на Cushman&Wakefield Forton.