Германският роман "Кайрос" от Джени Ерпенбек спечели тазгодишната международна награда "Букър".

За първи път в историята германския автор получава престижното отличие, отбелязва Euronews.

Бурната любовна история, развиваща се в Берлин през 1986 г., разказва за млада жена, която се запознава с възрастен, женен мъж по време на пътуване в автобус.

Двамата започват интензивна и страстна афера - до момента, в който тя преспива с друг за една нощ, което води до емоционални пукнатини, ехо от разпадането на Източна Германия.

Ерпенбек описва романа си със следните думи: Това е лична история за голяма любов и нейното разпадане, но също така и история за разпадането на цяла политическа система. Казано накратко: как нещо, което в началото изглежда правилно, може да се превърне в погрешно?

"Произхождам от семейство на писатели. Баба ми и дядо ми бяха писатели, баща ми също пишеше художествена литература, а майка ми беше преводач – от арабски на немски.", допълни Ерпенбек в речта си.

"В семейството ми имаше много писатели от всички страни и сега стоя тук, пред вас. За мен е голяма чест.",

Церемонията се проведе в лондонската зала Tate Modern, а Елеонор Уахтел, председател на журито за 2024 г., обяви наградата от 50 000 паунда, която се разделя поравно между автора и преводача.

"Това, което прави "Кайрос" толкова необичаен, е, че това е едновременно красива и неудобна, лична и политическа история", заяви Уахтел.

"Ерпенбек ви приканва да направите връзка между тези определящи за поколенията политически събития и една опустошителна, дори брутална любов, поставяйки под въпрос естеството на съдбата и действието. Подобно на ГДР, тя започва с оптимизъм и доверие, след което се разпада."

Международната награда "Букър" е една от малкото, които отличават жизненоважния труд на преводачите в частност.

"Преводът на Майкъл Хофман улавя красноречието и ексцентричността на писането на Ерпенбек, ритъма на проточените й изречения, размаха на емоционалния й речник", допълва председателят на журито.

В състава влизат още поетесата Натали Диас; номинираният за "Букър" писател Ромеш Гунесекера; визуалният артист Уилям Кентридж и писателят, редактор и преводач Аарон Робъртсън.

Миналата година наградата спечели българският автор Георги Господинов с романа "Времеубежище", допълва Euronews.