Случвало ли ви се е да усещате, че някой наблюдава всичко, което правите онлайн? Следят ли ви непрекъснато в социалните мрежи? Били ли сте обсебени от друг човек?

Като се има предвид огромният брой потребители, които използват приложения за запознанства – 53% от американските младежи на възраст от 18 до 29 години и 37% от 30 до 49 години, вероятно повечето от тях са се сблъсквали с тези въпроси поне веднъж.

Психологът Даниел Скеник обяснява пред Fast Company какви са новите тенденции в дигиталните запознанства и препоръчва успешни стратегии при тях.

Призраци и гравитиращи в орбита

„Призракът“ внезапно прекъсва връзката в приложението без никакво обяснение, като често оставя другия човек с въпроси.

Гравитирането в орбита е когато някой се държи като призрак, но продължава да следва другия човек в социалните мрежи, като гледа истории или от време на време се включва в съдържанието му. Тези поведения са доста често срещани.

Проучване от 2022 г. сравнява психологическите последици от това да бъдеш призрачен, в орбита или отхвърлен, като пита 176 участници за една от тези три стратегии за раздяла, която са изпитали на случаен принцип.

След това участниците попълнили въпросник, в който оценили различни чувства, свързани с раздялата им.

Въпреки че чувството за отхвърляне не се различава между трите стратегии за раздяла - краят на една връзка боли независимо от това, резултатите показват, че призраците водят до по-силно чувство на изключване, отколкото пълното отхвърляне. Хората от категорията на призраците също така са били по-склонни да чувстват, че основните им нужди от принадлежност, самочувствие и контрол са били застрашени.

От друга страна, гравитиране в орбита частично предпазва жертвите от емоционалните последици от раздялата. Те съобщават, че са усещали по-високи нива на изключване и заплаха за основните си нужди, отколкото тези, които са отхвърлени директно, но в по-малка степен, отколкото жертвите на призраци. Може би спорадичното внимание смекчава чувството за изключване.

Тези констатации са в съответствие с други изследвания. Разбирането на раздялата е важно и помага на хората да се възстановят от събитието. При липса на обяснение отхвърленото лице може да остане объркано и несигурно, а понякога и с незараснали психологически рани.

Гравитирането може да създаде допълнителна неяснота, тъй като поведението на човека предполага лек остатъчен интерес към другото лице.

Индивидът може да се чуди дали другият все още е привлечен или може да иска да се върне към връзката. За някои тази несигурност може да бъде вредна, докато за други е по-лесно да се откажат от дадена връзка, ако все още получават ниво на дигитално внимание.

Трохички флирт

Потребителят хвърля трохички флирт, за да поддържа интереса на другия, въпреки че няма намерение да участва във връзка.

Някои класически признаци за това са неотговарянето на съобщения за дълъг период от време, неясната комуникация и избягването на дискусии, свързани с чувствата. Тези модели са склонни да повишават егото, самооценката и чувството за власт на хвърлящия трохи.

За другото лице обаче, ситуацията е различна.

Проучване, проведено през 2020 г. сред 626 възрастни, установява, че жертвите на това поведение са значително по-склонни да изпитват чувство на самота, безпомощност и по-малко удовлетворение от живота, отколкото тези на призраци.

Тъй като хората, които получават трохички флирт, остават по-дълго в неизвестност, те изпитват повтарящи се чувства на изключване. Продължителният характер на това поведение обяснява защо може да има по-негативни последици за психичното здраве.

Обичайте първо себе си

Вероятно и самите вие сте използвали някои от тези тактики за запознанства. Ако е така, бъдете внимателни и помислете как тези модели ви служат, като обмислите въздействието им върху другите.

Ето някои основани на доказателства стратегии, които можете да използвате, за да подкрепите себе си и да поддържате положителен поглед върху запознанствата.

Всеки път, когато имате някакво преживяване, умът ви бързо създава разказ за случилото се, за да го осмисли и да създаде илюзия за контрол или безопасност. Ако не сте наясно с историите, които си разказвате, може да се окаже, че неправилно си приписвате вина, което може да доведе до негативно говорене за себе си, тревожност и депресия.

Например, вместо да мислите: „Направих нещо нередно, за да ги накарам да се отдръпнат“, можете да мислите: „Решението да се отдръпнат е по-скоро свързано с тях и с начина, по който се отнасят с другите, отколкото с мен.“

Осъзнаването на когнитивните модели и практикуването на промяна на разказите може да помогне да не допускате онлайн запознанства да опустошат психиката ви.

От съществено значение е да направите преглед на това, което е най-важно за вас. Идентифицирането на ценности не само ще ви позволи да се сработите по-добре със съмишленици, но и ще подобри връзката със самите вас.

Когато животът ви се съгласува с това, което е важно за вас, вие увеличавате неговия смисъл, цел и цялостно благополучие. Живеейки по този начин, може да откриете, че търсенето на връзка не е толкова належащо, което може да ви помогне по-добре да забелязвате червените флагове или несъответствията.

Разнообразете начините, по които се свързвате с другите, за да смекчите прегарянето. Здравословната комбинация от приложения и срещи с хора на живо често дава най-добър резултат и позволява приключението да остане вълнуващо, допълва психологът.

Даниел Скеник е лицензиран брачен и семеен терапевт, базиран в Денвър, Колорадо. Специализирана е в работата със здравни работници, за да им помогне да се справят с трудни житейски преходи, тревожност, травми и предизвикателства във взаимоотношенията.