Японската йена отслабна до 160 спрямо щатския долар по време на азиатската търговия в понеделник сутринта.

Йената за кратко докосна 160,03 спрямо долара, най-слабото ниво от април 1990 г., когато е стигнала 160,15, според данни на FactSet. Валутата се засили към обяд, търгувайки се до около 156,5 спрямо долара.

Йената се понижава заедно с продължаващото укрепване на зелените пари, тъй като очакванията за намаляване на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ се охлаждат. Предпочитаният от Фед измерител на инфлацията се оказа малко по-висок от очакваното в петък, подчертавайки трудността, пред която е изправена централната банка на САЩ при справянето с лепкава инфлация.

Йената се търгува около 150 или по-слабо спрямо долара, откакто централната банка на Япония прекрати своя режим на отрицателни лихви през март. В петък институцията задържа лихвите и леко повиши своите инфлационни очаквания за фискалната 2024 г.

На пресконференция в петък управителят на Банката на Япония Казуо Уеда каза, че нестабилността на обменния курс ще засегне паричната политика само ако има „значително“ въздействие върху икономиката, според превод на Reuters на неговите коментари.

„Ако движенията на йената имат ефект върху икономиката и цените, който е трудно да се пренебрегне, това може да е причина за коригиране на политиката“, каза Уеда.

Японските власти многократно са предупреждавали срещу „прекомерни“ движения на йената, но не са правили официални съобщения за укрепване на валутата, посочва CNBC. Някои наблюдатели на пазара подозират че властите ще се намесят при ниво от 155, но йената вече се плъзна над тази граница миналата седмица.

Други експерти отбелязват, че централните банкери изглеждат по-фокусирани върху волатилността на валутата, отколкото върху конкретните нива.

Йеспер Кол, директор в инвестиционната консултантска компания Monex Group, прогнозира, че те ще предприемат действия, ако йената се премести с повече от 3-5 йени за 12 часа, а именно, когато претърпи истинска спекулативна атака.

Всяка интервенция „ще бъде загуба на националните активи на Япония“, тъй като страната продава своите щатски долари, за да купува йени, посочва Кол, цитиран от CNBC. Той добавя, че йената може допълнително да отслабне до 200-220 спрямо зелените пари, ако нищо не се промени фундаментално.

За спекулантите Кол каза, че интервенцията е „безплатна ликвидност“ и ще остане като такава, освен ако Фед не сигнализира, че намаленията на лихвените проценти са отново на масата, като по този начин отслабят щатския долар, или ако Уеда сигнализира, че инфлацията на вътрешното търсене трябва да бъде задържана.

Все пак други експерти отбелязват, че слабостта на йената е „оказала положително влияние върху представянето на акциите, насърчила е корпорациите да повишат заплатите и е доближила страната до целта за инфлация от 2% на Bank of Japan.

Японските пазари са затворени в понеделник заради официален празник.