Едва ли има някой, който да не е допускал финансови грешки в живота си.

Дори милионерите са правили грешни стъпки по пътя си към финансовата свобода.

Например, Стив Адкок – автор на "Милионерски навици", признава, че също е допускал грешки в стратегията си.

Той се пенсионира от корпоративната кариера през 2016 г. с нетен актив от около 900 000 долара, който не след дълго става милион от пазарните печалби.

Днес оценява състоянието си на около 1,3 млн. долара и живее със съпругата си в къща, която е купил кеш в Аризона. Семейството не използва спестяванията си, а предпочита да ги остави да растат, докато се занимава с различни проекти, осигуряващи им приходи за живот, пише CNBC.

Но дори и след седем години блаженo пенсиониране Стив споделя, че би желал да постъпи малко по-различно още в началото.

"Единственото нещо, което наистина ми се иска да правех повече, е да спестявам и да инвестирам по-агресивно. Това е експоненциален растеж. Колкото по-дълго инвестирате, толкова повече пари ще имате при пенсиониране. Точка.", категоричен е той.

Спомня си, че в началото на 20-те си години е изпълнявал "минимума" от финансова гледна точка.

"Спестявах 10%, което е общоприетият препоръчителен процент за спестяване/инвестиране от дохода", казва той.

За много бъдещи спестители това, което Адкок описва като минимум, е много разумна отправна точка – особено като се има предвид как е инвестирал спестяванията си.

"Работех в компания, която предлагаше 401(k) и също така имаше Roth IRA, и внасях част от сумата във всяка от тях. Благодарение на съвета на баща ми внесох достатъчно, за да получа съответствието в моя 401(k)."

Внасяйки достатъчно средства в своя 401(к), за да получи пълното съвпадение, Адкок теоретично получава 100% възвръщаемост на парите си. А като инвестира част от спестяванията си в Roth IRA, той се подготвя да ги изтегли без данъци при пенсиониране.

За много млади инвеститори схемата би се считала за чудесно начало. Ключът, според финансовите експерти, е да намерите спестовна норма, която първоначално ви устройва и постепенно да я увеличавате, докато не стигне финансовите ви цели.

В крайна сметка, Стив Адкок прави точно това. Сега му се иска само да е спестил малко повече пари от по-рано.

"Проблемът беше, че бях свикнал да живея като колежанин - да не харча за нищо и да не се наслаждавам на нищо. Така че, когато най-накрая намерих работа, си казах: Да, най-сетне имам всички тези пари. Последното, което искам да направя, е да ги спестявам и инвестирам.", допълва той.

В периода на младите си години той попада в капана, който финансовите експерти наричат "лайфстайл крип" - състояние, при което разходите нарастват заедно със заплатата.

Към 2014 г., годината, в която Стив се жени, със съпругата му печелят общо 220 000 долара - еквивалент на около 290 000 долара през 2024 г.

В стремежа да ускори натрупването на спестяванията си и да започне пътя към ранно пенсиониране, двойката налага строг бюджет и насочва 70% от всичко, което изкарва, към 401(k), IRA и облагаеми брокерски сметки.

"Когато планирахме бюджета си, гледахме необходимите разходи като ипотека, сметка за мобилни телефони и храна, неща, за които просто трябва да се харчат пари, и инвестирахме по-голямата част от останалото, защото искахме да постигнем ранно пенсиониране възможно най-бързо", обяснява Стив.

"Ако искахме да изготвим 10-годишен план, може би нямаше да сме толкова стриктни. Но аз мразех това, което правех. Исках да си тръгна още на деня. Така че това беше мотивацията ми.", допълва милионерът.