Ако имате парични проблеми, финансовите инфлуенсъри в TikTok винаги имат решение.

В социалната мрежа е пълно с всякакви предложения за подобряване на финансовото ви състояние – от "пълнене с пари", през "100-те плика" до "без разходи".

"Играта може да бъде забавна", казва Тед Росман, старши анализатор в Bankrate. Но както всяко бързо решение, тези предизвикателства се оказват трудни във времето, допълва той, цитиран от CNBC.

Как работят предизвикателствата за спестяване

Методът "100 плика" предлага да спестявате по един долар всеки ден в продължение на 100 дни. През първия заделяте 1 долар, след това още два, на следващия ден три и т.н., така че до края на 100-дневния период ще имате над 5 000 долара.

Подходът се оказва толкова популярен, че в момента в Amazon се продават над 1000 специално разработени комплекта и папки, посветени на тази TikTok тенденция.

Все повече млади потребители изпробват и друг метод - "пълнене с пари", за да се придържат към бюджета си. Условието е просто: Парите се разпределят в пликове, които представляват месечните ви разходи, като например за храна и бензин. Когато парите в един плик свършат или сте приключили с разходите в тази категория, трябва да вземете заем от друг плик.

Алтернативно, предизвикателството "не харчи" препоръчва да се премахнат всички несъществени покупки за седмица, месец или дори цяла година, а парите, които иначе биха отишли за кафета в Starbucks, вечери навън и нови дрехи, да се насочат към дългосрочна финансова цел.

Засили се преди да скочиш

Не бързайте да се впускате в новата екстремна мода, която може да се окаже трудна за бюджета и очакванията ви, препоръчват експерти.

Вместо това, Росман съветва редовно да превеждате пари от заплатата си в спестовна сметка. Установяването на такава рутина е необходимо за изграждането на богатство.

Няма тайна за успешните парични навици, добавя Мат Шулц, главен кредитен анализатор в LendingTree и автор на книгата "Задавай въпроси, спестявай пари, печели повече".

"С диетите или с парите, тези модни тенденции се разпалват, но истината е, че успехът в здравословното хранене или спестяването на пари е в това да правиш едни и същи скучни неща последователно отново и отново във времето", казва Шулц. "Това може да не се превърне в страхотно съдържание за TikTok, но е разумният начин", допълва той.

По-добрият начин за спестяване

Последните тенденции в TikTok изглеждат като добра идея, обяснява Шулц, но "ако някога има момент, в който не трябва да държите парите си в плик, това е днес, когато можете да получите 4% до 5% или повече обратно в спестовни сметки с висока доходност", съветва той.

Съхранявайки пари в брой, не само се лишавате от добра възвръщаемост, но сте уязвими на кражби и губите защитата от потребителското банкиране, допълват специалистите.

За потребителите, които търсят разумни съвети, е важно да вземат под внимание кой предоставя съдържанието, казва Шулц.

Подобно цялото съдържание в социалните медии, не всички "експертни" съвети, които виждате, са непременно верни или подходящи за вашето финансово положение. Въпреки че има начини да се проверяват традиционните финансови консултанти, много по-трудно е да се разберат намеренията или възможните конфликти на интереси на някой, съветва онлайн.

"В повечето случаи приемете финансовото съдържание на TikTok с огромна доза съмнение", допълва Шулц.