В сряда френският орган за защита на конкуренцията съобщи, че е наложил глоба от 250 млн. евро на Alphabet за нарушения, свързани с правилата на ЕС за интелектуална собственост по отношение на медийните издатели, като се е позовал на опасения относно услугата на компанията за изкуствен интелект.

Надзорният орган заяви, цитиран от CNBC, че задвижваният от технологията чатбот Bard на Google, който беше ребрандиран под името Gemini, е бил обучаван с помощта на съдържание от издатели и новинарски агенции, без те да бъдат уведомени.

Компанията е поела ангажимент да не оспорва фактите в рамките на процедурата по уреждане на спора, заяви още надзорният орган, като добави, че компанията е предложила и редица мерки за отстраняване на някои недостатъци.

Глобата е свързана със спор за авторските права върху онлайн съдържание във Франция по дело, предизвикано от жалби на някои от най-големите новинарски организации в страната, включително Агенция "Франс прес" (АФП).

Спорът изглеждаше решен през 2022 г., когато американският технологичен гигант оттегли жалбата си срещу първоначалната глоба от 500 млн. евро, издадена в края на мащабно разследване, проведено от Autorite de la Concurrence. Но в изявлението си от сряда надзорният орган посочи, че Google е нарушила условията на четири от седемте ангажимента, договорени в споразумението, включително добросъвестно водене на преговори с издателите и предоставяне на прозрачна информация.

Надзорният орган по-специално цитира чатбота на Google с изкуствен интелект Bard, пуснат през 2023 г., който според него е бил обучен с данни от неуточнени медии и новинарски агенции, без компанията да ги информира или да уведоми регулатора.

"Впоследствие Google е свързала използването на въпросното съдържание от своята услуга за изкуствен интелект с показването на защитено съдържание", разкриха още от надзорният орган, като добавиха, че по този начин компанията е възпрепятствала възможността на издателите и прес агенциите да договарят справедливи цени.

Глобата се налага в момент, когато много издатели, писатели и редакции се стремят да ограничат „остъргването“ - или автоматичното събиране на данни - на тяхното онлайн съдържание от AI услуги без съгласие и справедливо възнаграждение.

През 2023 The New York Times заведе дело срещу друг технологичен гигант – Microsoft, и OpenAI, създателя на популярната платформа за изкуствен интелект ChatGPT, като ги обвини, че са използвали милиони статии на вестника без разрешение, за да помогнат за обучението на чатботовете си.