Компаниите за полупроводници като Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) са изложени на риск от недостиг на вода с напредването на технологията за обработка, се казва в доклад на S&P Global Ratings.

Полупроводниковите чипове са основната част от ежедневните потребителски устройства - от смартфони до телевизори, а TSMC е най-големият производител на чипове в света и произвежда най-модерните процесори за компании като Nvidia и Apple.

Индустрията за производство на чипове е много „жадна“, тъй като фабриките консумират огромни количества вода всеки ден, за да охлаждат машините и да гарантират, че платките не са запрашени или замърсени.

"Има пряка връзка между използването на вода и сложността на чиповете, тъй като фабриките използват ултрачиста вода - прясна вода, обработена до изключително висока чистота - за изплакване на пластините между всеки процес. Колкото по-усъвършенстван е полупроводникът, колкото повече са етапите на процеса, толкова повече вода се използва", казва кредитният анализатор на S&P Global Ratings Хинс Ли, цитиран CNBC.

Потреблението на вода за единица продукция на TSMC е нараснал с над 35%, след като през 2015 г. компанията преминава към 16-нанометрови технологични възли, разкриват данните на S&P.

"Смятаме, че това се дължи главно на миграцията към усъвършенствани възли, които изискват повече производствени процеси", коментират от S&P. "Като се има предвид господстващото положение на TSMC в производството на усъвършенствани чипове, потенциалните свързани с водата прекъсвания на операциите могат да нарушат глобалната верига за доставки на технологии."

Но компанията за кредитни рейтинги отбелязва, че господстващото положение на TSMC позволява на гиганта да "фиксира крайното търсене и да компенсира по-ниските продажби на единица продукция с повишаване на цените".

"Ако компанията успее да запази технологичното си лидерство, въздействието върху бизнес профила и рентабилността на TSMC от евентуални колебания в производството вероятно ще бъде управляемо", смятат от S&P.

Тайванският гигант произвежда около 90% от съвременните чипове в света, които се използват за приложения на изкуствения интелект и квантовите изчисления.

TSMC може също така да се съсредоточи върху производството на по-усъвършенствани чипове, а не на обичайните, които са с по-нисък марж, когато има ограничено предлагане на вода, което според S&P може да увеличи приходите.

В доклада се отбелязва, че потреблението на вода в полупроводниковата индустрия е напът да се увеличава със среден до висок едноцифрен процент всяка година, което се дължи на разширяването на капацитета и на изискванията на напредващите технологични процеси. Световните производители на чипове вече консумират толкова вода, колкото Хонконг, град с население от 7,5 млн. души, посочва S&P.

"Водната сигурност ще бъде все по-важен фактор за кредитните профили на компаниите за полупроводници. Неправилното боравене с водните ресурси може да наруши дейността на една компания, да навреди на финансовите ѝ резултати и потенциално да засегне отношенията с клиентите", казва Ли. "Междувременно изменението на климата повишава честотата на екстремните метеорологични условия, честотата на засушаванията и нестабилността на валежите, което ограничава способността на производителите на чипове да управляват стабилността на производството."