Режисьорът Кристофър Нолан може официално да включи основателя на Amazon Джеф Безос в дългия списък с фенове на "Опенхаймер".

"Не знам дали сте гледали "Опенхаймер". На първо място, филмът ми хареса", признава Безос в подкаста на Лекс Фридман.

Любопитен факт обаче е, че милиардерът не е толкова запленен от главната роля на Килиън Мърфи, а откроява тази на Робърт Дауни Джуниър.

Звездата от "Железният човек" влиза в образа на Луис Щраус, бивш председател на Комисията по атомна енергия на САЩ.

"Мислех, че най-добрата част от филма е за този бюрократ, изигран от Робърт Дауни Джуниър, за когото някои от хората, с които съм говорил, смятат, че е най-скучен", казва Безос.

"Според мен, това, което се случва тук, е, че осъзнавате, че сме изобретили тези страхотни, разрушителни, мощни технологии, наречени ядрени оръжия, а ние, хората, всъщност не сме способни да разполагаме с тях. И точно това той представя в този филм", продължава Безос.

„Барбенхаймер“ позлати боксофиса и сбъдна мечтата на ХоливудПремиерата на двата филма върна рекорден брой зрители в киносалоните този уикенд

Основателят на Amazon цитира биографичния филм, говорейки за възможностите и рисковете на изкуствения интелект.

"Дори специализираният изкуствен интелект може да бъде много лош за човечеството. Просто обикновените модели за машинно обучение могат да създадат определени военни оръжия, които биха могли да бъдат невероятно разрушителни и много мощни", каза Безос пред Фридман.

Въпреки опасностите, той е оптимист за цялостните ползи от технологията.

"Така че хората, които са прекалено загрижени, може би пропускат част от уравнението, а именно колко полезни могат да бъдат те, за да сме сигурни, че няма да се самоунищожим", казва Безос.

AI за военна употреба: Бъдеще, в което няма да е безопасно да излезеш навънМилитаризирани дронове убийци, задвижвани от изкуствен интелект, могат да превземат въздушното ни пространство

Управлението на развитието на изкуствения интелект е източник на разгорещена дискусия сред ръководителите на водещите технологични компании.

Докато някои, като Джеф Безос, смятат, че хората може би са надценили рисковете на технологията, други смятат, че изкуственият интелект представлява екзистенциална заплаха. Още през април Илон Мъск заяви пред Fox News, че технологията "има потенциал за унищожаване на цивилизацията".

AI стартъпът на Илон Мъск се стреми да набере 1 милиард долара Според документацията, подадена в Комисията по ценните книжа и борсите, xAI вече е набрала близо 135 млн. долара от четирима инвеститори

"AI е по-опасен, отколкото, да речем, неправилно проектиране на самолети или поддръжка на производството, или лошо производство на автомобили", каза Мъск, който впоследствие създаде свой собствен стартъп за изкуствен интелект, припомня Business Insider.