Затягането на правилата на САЩ за износа на технологии към Китай може да принуди гиганта в областта на изкуствения интелект Nvidia да отмени поръчки за милиарди долари за следващата година за своите усъвършенствани чипове. Това ще лиши китайските технологични компании от ключови ресурси за разработка на изкуствен интелект.

Според източници, цитирани от WSJ, базираната в Санта Клара, Калифорния, компания вече е приключила с поръчките на своите усъвършенствани чипове за изкуствен интелект за Китай за тази година и е настоявала да достави предварително някои поръчки за 2024 г., преди новите правила да влязат в сила в средата на ноември. В отговор правителството на САЩ съобщава на компанията, че новите експортни ограничения върху продажбата на високотехнологични чипове в някои страни, включително Китай, за нея влизат в сила незабавно.

Най-големите китайски компании за изкуствен интелект и изчисления в облака, включително Alibaba Group, собственикът на TikTok ByteDance и Baidu, са направили големи поръчки за доставка на напреднали чипове през следващата година, казват източниците от компанията, като добавят, че поръчките на големите китайски компании за 2024 г. надхвърлят 5 млрд. долара.

САЩ наказват 42 китайски компании заради военна подкрепа за РусияТайван разследва четири местни организации за предоставяне на забранени технологии на Huawei


Говорител на Nvidia заявява, че компанията работи по разпределянето на своите усъвършенствани компютърни системи с изкуствен интелект, които използват графични чипове, засегнати от правилата, на клиенти в САЩ и други страни и търси допълнителни поръчки.

"Тези нови мерки за контрол на износа няма да окажат значимо въздействие в краткосрочен план", казва той.

По-рано тази година Колет Крес, главен финансов директор на Nvidia, заявява, че в по-дългосрочен план забраната на продажбите на чипове за изкуствен интелект в Китай ще доведе до трайна загуба на възможности за американската полупроводникова индустрия.

Ограниченията за чиповете за изкуствен интелект са част от по-широките усилия на администрацията на Байдън да ограничи достъпа на Китай до усъвършенствани полупроводници, инструменти за изкуствен интелект и други технологии, които САЩ смятат, че Пекин може да използва, за да развие своите военни и кибер способности.

Последното затягане на правилата за износ, обявени на 17 октомври, изискват всяка компания, чиито чипове за AI надвишават определен показател за производителност, да поиска лиценз от Министерството на търговията на САЩ, преди да ги изнася за Китай и други „проблемни“ държави.

САЩ отварят нов критичен технологичен фронт срещу Китай Американски законодатели искат местните компании да спрат работата по свободна технология за чипове, важна за Китай


Залозите на Nvidia в Китай

Nvidia понася основната тежест на новите изисквания, тъй като нейните чипове за изкуствен интелект, които са от съществено значение за създаването на популярни инструменти като ChatGPT на OpenAI, са най-усъвършенстваните и широко разпространени в света. Нарастващият интерес към изкуствения интелект доведе до увеличаване на продажбите и цената на акциите на Nvidia, които по-рано тази година осигуриха на компанията пазарна стойност от 1 трилион долара.

През последните четири тримесечия Nvidia отчита около 22 млрд. долара общи приходи в подразделението за центрове за данни, в което се намират чиповете за изкуствен интелект.

След като в края на миналата година правителството на САЩ облекчи замалко ограниченията, китайските компании се втурнаха да поръчват A800 и H800 на Nvidia - чипове с изкуствен интелект, модифицирани за китайския пазар, за да отговарят на разпоредбите. Съгласно по-строгите правила, обявени на 17 октомври, обаче Nvidia трябва да отмени поръчките, освен ако не получи лицензи за износ от Министерството на търговията на САЩ.

Къде е мястото на Европа в сблъсъка между Китай и САЩ?ЕС не иска да се окаже притисната между Америка и Китай, или да се превърне в нечия колония


Според запознати производителят е спрял да приема нови поръчки от Китай за своите усъвършенствани чипове за изкуствен интелект след новите ограничения. Компанията е планирала да ускори някои доставки на вече направени поръчки по време на 30-дневния гратисен период, предвиден в правилото. Но решението на Министерството на търговията новите ограничения да влязат в сила незабавно осуетява тези планове.

Според хора, запознати с въпроса, Nvidia не е дала приоритет на производството на чиповете A800 и H800 тази година. Вместо това тя планира да увеличи продажбите на чиповете, предназначени за Китай, през 2024 г.