Според изследователи, свързани с китайското правителство, които проучват реакцията на Запада спрямо Русия след нахлуването ѝ в Украйна, в случай на война със САЩ за Тайван Китай ще трябва да създаде глобална мрежа от компании, да конфискува американските активи в рамките на своите граници и да емитира облигации, деноминирани в злато.

Санкциите срещу Москва накараха стотици китайски икономисти, финансисти и геополитически анализатори да проучат как Китай трябва да смекчи крайните сценарии, включително загубата на достъп до американски долари, пише Reuters, позовавайки се на повече от 200 политически документа и академични статии на китайски език, публикувани от февруари 2022 г. насам.

"В контекста на засилената китайско-американска стратегическа конкуренция и конфликта в Тайванския проток трябва да внимаваме САЩ да не възпроизведат този модел на финансови санкции срещу Китай", пише Чън Хунсян, изследовател в клон на Китайската народна банка (КНБ) в източната провинция Дзянсу.

Според него Китай трябва да се "подготви за черни дни", за да гарантира финансовата и икономическата си стабилност.

Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?Ако войната между Израел и “Хамас” обхване и други държави, това може да навреди сериозно на Пекин


Оценявайки опита на Русия, много от изследователите предупреждават, че много по-голямата икономика на Китай и зависимостта ѝ от напреднали чуждестранни технологии и внос на суровини означават, че борбата на санкции със Запада може да бъде много по-разрушителн. Затова и много анализатори смятат, че увеличаването на взаимозависимостта може да бъде по-добър подход от ограничаване на отношенията.

Високопоставени американски военни заявяват, че китайският президент Си Дзинпин е наредил на Народноосвободителната армия да бъде готова да нахлуе в Тайван до 2027 г. Пекин публично потвърждава, че не изключва възможността да използва сила, за да превземе острова, въпреки че никога не е споделял подробности за подготовката си за една подобна война.

Но дискусиите за американските санкции, включително от изследователи в рамките на китайската външна и финансова политика, са се увеличили с 50% през 12-те месеца след началото на войната в Украйна в сравнение със същия период година по-рано, според преглед на Китайската национална инфраструктура на знанието - най-голямата база данни за академична литература в страната.

"Анализирането на различни възможни сценарии и измислянето на превантивни, ответни контрамерки от страна на Китай несъмнено са основен приоритет за китайските политици", пише Ю Юндин, икономист и бивш съветник на централната банка, през юли 2022 г.

С поглед към Москва

Замразяването на чуждестранни валутни активи на руската централна банка на стойност над 300 млрд. долара и отстраняването на руските банки от системата за междубанкови разплащания SWIFT през миналата година тревожат особено много китайските експерти, като се имат предвид валутните резерви на Китай на стойност над 3 трилиона долара и зависимата от износа му икономика.

Тайван представи първите подводници, разработени в странатаТе използват бойна система на Lockheed Martin и ще носят тежки торпеда Mark 48, произведени в САЩ


"Рискът от замразяване на чуждестранните резервни активи на Китай изглежда все по-неизбежен", пише Уанг Юнли, генерален мениджър на China International Futures, една от най-големите брокерски компании в страната, занимаваща се със стокови и финансови фючърси.

Уанг и няколко други изследователи смятат, че ако САЩ въведат санкции срещу Китай в руски стил, Пекин трябва да замрази американските инвестиционни и пенсионни фондове и да изземе активите на американските компании.

Изследователите формулират и нетрадиционни решения за зависимостта на Китай от американския долар, отчасти вдъхновени от политиката на Москва.

Базираният в Пекин Китайски център за международен икономически обмен (CCIEE), сред чиито ръководители са бивши министри на търговията, публикува няколко анализа за уроците, които Китай трябва да научи от Русия.

Сун Сяотао, изследовател от CCIEE, пише през февруари статия, в която твърди, че Китай трябва да настоява за повече търговия, деноминирана в злато, за да предотврати големи колебания на юана - повтаряйки решението на руската централна банка да увеличи златните си резерви с един милион унции след началото на войната в Украйна.

Разбира се, не е ясно доколко заключенията на подобни мозъчни тръстове влияят върху вземането на решения в Китай, но някои от политиките му напълно съответстват на препоръките на документите. Данните на централната банка по-рано през октомври например показват, че Китайската народна банка е увеличила официалните си златни резерви за 11-и пореден месец.

Трусове около Си засилват безпокойството за китайската военна дипломацияСмятаният за близък до него министър на отбраната е в неизвестност от повече от две седмици


Енергия и съюзи

Освен финансовите санкции, отговорът на Русия на западния натиск върху нейната петролна, газова и металургична промишленост също дава храна за размисъл на китайските изследователи.

Моу Линчжи, преподавател в Шанхайската академия за социални науки, пише през януари, че искането на Русия природният газ да се заплаща в рубли трябва да подтикне Китай да ускори насърчаването на ценообразуването в юани на стоки като литий, който е изключително важен за батериите на електрическите превозни средства.

Изследователи от централната банка повтарят тази теза, като един от тях - Ся Фан от клон в островната провинция Хайнан, пише през ноември миналата година, че Китай трябва да "ускори процеса на международно енергийно разплащане" в юани, за да отслаби господстващото положение на долара на петролния пазар.

Изследователи от China Minmetals Corporation, един от най-големите минни концерни в страната, пък пишат през юни, че са необходими спешни планове за гарантиране на доставките на желязо, мед, никел и други стратегически метали, като отбелязват, че руските никелови продукти са спрени от Лондонската метална борса вследствие на войната в Украйна.

Други изследователи призовават за създаване на нова икономическа група, която да защити Китай в случай на санкции.

САЩ са засекли съвместен военноморски патрул на Китай и Русия до АляскаЧетири американски разрушители са били изпратени да наблюдават руските и китайските кораби


Йе Ян, икономист в Китайската национална компания за проучване и развитие на нефт и газ, пише през януари, че по-евтиният руски нефт, който Китай ползва в резултат на западните санкции, е създал модел за бъдеща "корпоративна мрежа за борба със санкциите", която би позволила на страните членки да търгуват със стоки с отстъпка.

Китайските изследователи също така предлагат на Пекин да използва пукнатините в Европейския съюз и разломите между САЩ и техните съюзници.

"Постигането на широк международен консенсус за коалиция от санкции срещу Китай ще бъде значително по-трудно, отколкото за Русия, поради много по-големия обем на инвестициите там и зависимостта от нейния пазар", казва Мартин Чорземпа, старши сътрудник в Peterson Institute for International Economics във Вашингтон.

Търсене на решения

Някои анализатори изтъкват ограниченията на интернационализацията на юана, като вместо това твърдят, че Китай трябва да притъпи санкциите, като засили икономическите си връзки със САЩ и техните съюзници. Според тях е малко вероятно САЩ да конфискуват трилиони долари или да откажат да изплатят главницата и лихвите по притежаваните от Китай съкровищни бонове.

От чипове до багери: Китайският внос - спасителният пояс за Путин в УкрайнаТой подпомага руската инвазия и осигурява много пари за китайските компании


"Поради тесните икономически и финансови връзки между Китай и САЩ Вашингтон няма да направи нещо като "да убие хиляда врагове и осемстотин свои", се казва в един от анализаторските материали.

Защитниците на тази теза също така твърдят, че златото не е практически заместител на доларовите резерви поради разходите и рисковете, свързани с транспортирането и съхранението на големи количества от метала.

В светлината на тези проблеми много от изследователите предлагат Пекин да отвори допълнително вътрешните финансови пазари, за да обвърже интересите на САЩ, техните съюзници, както и на компаниите от тези страни, с Китай, увеличавайки цената на евентуални санкции.

"Много по-силно изразената роля на Китай в глобалните вериги за създаване на стойност ще му даде и повече възможности за заобикаляне на санкциите, а способността му да замества чуждестранните технологии с местно производство е много по-силна от тази на Русия", предупреждават американски изследователи.