Повечето артисти биха отказали да поемат изтощително световно турне по-малко от четири месеца след престой в интензивното отделение между живота и смъртта, със сериозна бактериална инфекция.

Много други биха се замислили поне за намаляване на амбициозността на шоуто, в което всички пеят и танцуват, което е тежко физическо предизвикателство за млади изпълнители, камо ли за 65-годишна жена.

Но всичко това не може да спре Мадона.

В събота вечер тя постави началото на турнето си "Celebration" в лондонската O2 Arena, същата зала, където през 2015 г. се строполи по стълбите на наградите BRIT, припомня Variety.

"Беше луда година", казва тя по време на рядка пауза за поемане на дъх. "Не мислех, че ще се справя, както и лекарите ми."

С над 40 песни, включени в шоуто, певицата изпълни хитовете, с които превзема световната сцена през десетилетията на бляскавата си кариера.

Тя разказа на публиката за ранните си години, когато е била "гладна, разорена и уплашена" в Ню Йорк, с липсата на подкрепа от страна на баща ѝ, който е искал да се върне у дома.

"Но аз нямах намерение да се връщам. Защото не се отказвам!", заяви звездата.

Млада, гола и скандална: Култови снимки на Мадона отиват на търгВсяка снимка ще бъде в тираж от само една бройка, а цената е от 50 000 до 300 000 долара

Пред публиката си Мадона коментира и ситуацията в Близкия изток.

"В света се случват безумни неща, на които е толкова, толкова болезнено да ставаме свидетели. Но въпреки че сърцата ни са разбити, духът ни не може да бъде сломен", заяви певицата.

Кинозвезди в подкрепа на Израел: Това е тероризъм. Зло. Няма оправданиеТова е първата сериозна стъпка от страна на развлекателната индустрия след смъртоносната атака на Хамас

Турнето "Celebration" се основава на четири десетилетия архивни кадри и студийни записи, за да разкаже историята на звездата.

"Най-големият хит не е задължително да бъде песен. Той може да е костюм, видеоклип или послание.", коментира дни пред началото музикалният директор Стюарт Прайс пред BBC.

Той добави, че Мадона се е възстановила напълно след преживяното през лятото.

Откакто през 1984 г. се появява в британските класации с албума Holiday, Мадона има още 71 хита, включително 13 сингъла под номер едно. Някои от тях, като Vogue, Like A Prayer и Ray of Light, са определящи за епохата. Други, като Live To Tell и Don't Tell Me, са любими на феновете, отбелязва BBC.

"Това беше голямото предизвикателство за нас", признава Прайс. "Можеш ли да събереш всичко това в два часа? Трудно е. Взехме по малко от всеки страхотен момент, който тя е имала."

Неслучайно турнето е замислено, докато Мадона работи и по филм за живота си. Проектът обаче беше замразен през януари, приблизително по същото време, когато беше обявено турнето.

"Едно от уменията на Мадона е, че тя умее да кръстосва идеите между различни проекти", казва Прайс. "В този случай се обмисляше възможността да се направи биографичен филм, което даде възможност това турне да има и документален аспект.", допълва мениджърът.

Мадона обвини Instagram в сексизъм, отказали й да покаже гърдите сиКогато в сряда вечерта Мадона сподели нередактираните пикантни снимки в платформата, тя предизвика вълна на шок в социалните мрежи, като дори стигна дотам да разтревожи верните си фенове

"При Мадона всичко винаги е свързано с преосмисляне, с намиране на начини за оригинални послания и как те резонират в епохата, в която се намираме сега", казва Прайс.

"Много от силните моменти в това шоу са свързани с това, че музиката се пресича с нещо, през което преминава обществото, нещо емоционално, като например кризата със СПИН. Тези моменти са невероятно силни.", допълва той.

Важното от изминалата съботна вечер е, че материалното момиче все още е тук: танцува, пее и остава единствената и неповторима Мадона.