Иран е информирал Турция предварително за планираната операция срещу Израел.

Това е заявил турски дипломатически източник пред Reuters, съобщава БТА. Източникът е добавил, че САЩ са предали на Иран чрез Анкара, че операцията трябва да бъде "в определени граници“.

По-рано тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря с турския външен министър, за да подчертае, че ескалацията в Близкия изток не е в ничий интерес, припомня агенцията.

Междувременно, британският премиер Риши Сунак заяви, че британски военни самолети са свалили ирански дронове по време на снощната атака срещу Израел и призова "благоразумието да надделее", за да се избегне ескалация на конфликта.

"Мога да потвърдя, че нашите самолети наистина свалиха няколко ирански щурмови дрона", заяви Сунак пред медиите.

"Ако тази атака беше успешна, последиците за регионалната стабилност трудно биха могли да бъдат преувеличени. Ние подкрепяме сигурността на Израел и по-широкия регион, което, разбира се, е важно и за нашата сигурност тук, у дома. Това, от което се нуждаем сега, е да надделее благоразумието и разсъдливостта", добави той.

По-късно ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи, че свиква за вторник, 16 април, видеоконферентна извънредна среща на външните министри от Европейския съюз във връзка с атаката, извършена от Иран срещу Израел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В социалната мрежа X Борел съобщи, че е разговарял с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, пред когото е заявил, че ЕС "осъжда най-остро" ударите по Израел и е призовал Иран да не участва в "по-нататъшна ескалация".

"В тази изключително напрегната регионална ситуация нова ескалация не би била в ничий интерес. Приканваме всички заинтересовани страни да проявят максимална сдържаност", подчерта Борел в изявление от името на 27-те държави от ЕС.

"ЕС осъжда най-категорично иранските нападения с дронове и ракети срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация и заплаха за регионалната сигурност", заяви още Борел и подчерта, че ЕС "отново потвърждава ангажимента си към сигурността на Израел".

"ЕС остава напълно решен да допринесе за деескалацията и сигурността в региона и за тази цел е в тесен контакт с всички заинтересовани страни", допълни той.

Зад Океана стана ясно, че президентът на САЩ Джо Байдън е заявил на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че САЩ няма да участват в каквато и да било израелска контраофанзива срещу Иран, предадоха CNN и WSJ.

В разговор с Нетаняху късно снощи Байдън е посочил, че не е необходим по-нататъшен отговор и високопоставени американски служители са казали на техните израелски колеги, че САЩ няма да участват в контраофанзива срещу Иран.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби днес заяви, че САЩ ще продължат да помагат на Израел да се отбранява, но не искат да воюват с Иран. "Не искаме напрежението в региона да ескалира. Не искаме по-широкообхватен конфликт", допълни Кърби.