Иран изпълни заплахата да отвърне на Израел след смъртоносния удар срещу консулството в Сирия.

Късно в събота вечерта страната извърши безпрецедентна директна атака с мащабен въздушен удар, пише Politico и припомня хронологията на събитието.

Подобни нападения с дронове и ракети могат да предизвикат сериозна ескалация на бойните действия в Близкия изток на фона на продължаващата война между Израел и Хамас, подчертава изданието в допълнение към ключовите подробности за нападението и отговора на съюзниците на Израел.

Колко силна е атаката?

В продължение на седмици иранските лидери се заричаха, че ще отмъстят за смъртта на двама високопоставени командири на Иранската революционна гвардия, които бяха убити при въздушен удар по иранското консулство в Дамаск, Сирия, на 1 април.

Израелски официални лица заявиха в събота, че са потвърдили, че повече от 100 безпилотни самолета са напуснали Техеран и са се насочили към Израел. Иранските държавни медии съобщиха, че Техеран е изстрелял балистични ракети и безпилотни самолети срещу цели в Израел.

Важно е да се знае, че тези нападения, за разлика от други в миналото, идват изрично и директно от иранското правителство и неговите военни.

Подкрепяните от Иран групировки, включително базираните в Ливан Хизбула и Хамас, от години периодично се сблъскват с израелските сили, а Хизбула редовно изстрелва ракети по израелски цели от началото на войната между Израел и Хамас през октомври.

Йеменските бунтовници хути и Хизбула също са нанасяли собствени съвпадащи удари по Израел, обяснява Politico.

Кога иранските дронове достигнаха Израел?

Израел обяви, че е установил изстрелването на дроновете около 16 ч. в събота, като отбеляза, че ще са необходими часове, за да пристигнат.

Съобщенията в социалните медии и видеоклиповете, прегледани от Politico, показват, че към 18 ч. иранските дронове вече са започнали да навлизат в израелското въздушно пространство и да се сблъскват с израелската противовъздушна отбрана.

Около 18 ч. по Гринуич Иран съобщи, че е приключил военните си действия, според публикация в X от мисията на Техеран в ООН.

Как Израел може да сваля дронове и ракети

Израел разполага с "Железен купол" – система за противовъздушна отбрана, която според разработчиците ѝ е успяла да прихване повече от 90% от пристигащите ракети, откакто е въведена в експлоатация през 2011 г.

Системата, произведена съвместно от RTX и Rafael Advanced Defense Systems, открива входяща атака и може да изстреля противоракета Tamir, за да пресече удара.

Десет батареи Iron Dome са разпръснати из цял Израел, за да защитават страната. Всяка се състои от три до четири пускови установки, 20 ракети Tamir и радар.

Според Конгресната изследователска служба САЩ са отпуснали над три милиарда долара през годините за поддръжка и развитие на системата за противовъздушна отбрана.

Говорителят на IDF Даниел Хагари заяви, че Израел разполага с план за прехващане на дроновете. Израелските власти започнаха да се подготвят по-рано през деня за атака, като отмениха граждански дейности и призоваха правителствени служители да се върнат в Израел.

Израелските отбранителни сили също са били в повишена готовност през целия ден, наблюдавайки всички възможни цели и подготвяйки военноморски и въздушни средства.

IDF съобщи в Х, че "успешно е прихванал с помощта на системата "Стрела" и заедно със страните стратегически партньори повечето от изстрелванията, преди да са пресекли територията на страната".

Имало ли е предварителна информация за конкретни цели

Длъжностните лица предупредиха гражданите в цялата страна за ударите. Въпреки това IDF изрично е наредил на жителите на Голанските възвишения, както и на южните градове Неватим и Димона и на черноморския курорт Ейлат "да останат в близост до защитните пространства до второ нареждане".

В Димона се намира основното израелско ядрено съоръжение. В Неватим има голяма военновъздушна база. Голанските възвишения са в близост до границата с Ливан и Сирия.

С какви ракети и дронове разполага Иран?

Въпреки натиска на американските санкции, Иран разполага с богат набор от оръжия. Те включват прецизни балистични ракети с твърдо гориво и мобилни балистични ракети с малък обсег, и някои видове балистични ракети със среден обсег.

Иран също така разполага с големи запаси от дронове и множество налични ракети с течно гориво, резултат от сътрудничеството със Северна Корея и други съюзници.

Как реагира Белият дом?

Белият дом изтъква подкрепата си за израелското правителство. Говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън заяви: "президентът Байдън е категоричен: нашата подкрепа за сигурността на Израел е желязна. САЩ ще застанат до народа на Израел и ще подкрепят защитата му срещу тези заплахи от страна на Иран".

САЩ са свалили някои от пристигащите дронове. Американски военен, на когото е била предоставена анонимност, за да обсъди отговора на САЩ, заяви:

"Силите на САЩ в региона продължават да свалят изстреляни от Иран дронове, насочени към Израел. Силите остават в готовност да предоставят допълнителна отбранителна подкрепа и да защитават американските сили, действащи в региона."

Белият дом заяви, че президентът Байдън е разговарял с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху след ударите.

Планира ли Иран да атакува американските войски в Близкия изток?

Иран предупреди САЩ да не се намесват в споровете с Израел, а негови съюзници и преди са атакували американски военни бази и съоръжения в Ирак и Сирия, американските служители не очакват, че Иран ще атакува американски войски в момента. "Индикациите са, че няма да ни атакуват, тъй като са фокусирани върху Израел", коментира военен служител, пожелал анономност.

Какво означава подкрепата на САЩ за Израел?

Някои републиканци засилват натиска върху администрацията на Байдън да увеличи подкрепата си за Израел след нападението.

Сенатор Роджър Уикър, водещ републиканец в сенатската комисия по въоръжените сили, заяви: "Това е моментът, в който Съединените щати трябва да покажат, че са заедно с нашите съюзници."

Лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скалис заяви, че "Камарата ще се отклони от предварително обявения си законодателен график следващата седмица, за да разгледа законодателство, което подкрепя нашия съюзник Израел и държи Иран и неговите терористични съюзници отговорни".

Как реагират другите съюзници на Израел

Съседните Йордания и Ливан затвориха въздушното си пространство преди нападението. Йордания заплаши, че ще сваля ирански дронове, преминаващи през въздушното ѝ пространство.

Световните лидери осъдиха иранската атака.

В публикация в X британският министър на отбраната Грант Шапс заяви: "Допълнителни самолети на @RoyalAirForce и танкери за зареждане с гориво във въздуха са изпратени в Близкия изток, за да подсилят операция "Шадер", съществуващата операция на Обединеното кралство за борба с ДАЕШ в Ирак и Сирия".

Председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен осъди безпрецедентното нападение и призова всички страни да покажат сдържаност.

"Осъждам силно явната и неоправдана атака на Иран срещу Израел. Призовавам Иран и неговите проксита незабавно да прекратят тези атаки", написа тя в X. "Сега всички участници трябва да се въздържат от по-нататъшна ескалация и да работят за възстановяване на стабилността в региона", добави Фон дер Лайен.

Този следобед лидерите на Г-7 ще проведат видеоконферентна връзка, за да координират единен отговор на нападението на Иран срещу Израел, съобщава Politico. Италия, която в момента е председател на Г7, ще свика срещата в ранния следобед, заяви министър-председателят на страната Джорджа Мелони в X.

Папата призова да се прекратят всякакви действия, които биха засилили спиралата на насилие в Близкия изток

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск призова Иран и Израел да избягват действия, които биха засилили „спиралата на насилието“, която рискува да запрати Близкия изток още по-дълбоко в конфликт, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

"Отправям искрен призив да се прекратят всякакви действия, които биха засилили спиралата на насилие, която рискува да запрати Близкия изток в дори по-голям конфликт. Никой не трябва да заплашва съществуването на другите. Всички нации трябва да се борят вместо това за мир и да помогнат на израелците и палестинците да живеят в две държави, едни до други и в сигурност."

Папата призова за примирие в Газа, преговори за допускане на хуманитарна помощ до хората там и да се помогне за освобождаването на израелските заложници, заловени от Хамас на 7 октомври миналата година. "Стига война, стига атаки, стига насилие. Да на диалога, да на мира", заяви папа Франциск.