Имаше ново известие, което цяла Испания - и голяма част от Европа - очакваше със затаен дъх: Дали Педро Санчес ще остане министър-председател на страната си, или ще се откаже, поставяйки началото на нов период на политическа нестабилност в четвъртата по големина икономика в ЕС?

В прочувствено писмо, публикувано в X миналата сряда, Санчес заяви, че многократните атаки на десницата срещу семейството му са го накарали да се замисли дали управлението на Испания оправдава натиска върху близките му.

"Трябва ли да продължа да ръководя това правителство или да се откажа от тази най-висока чест?", пише премиерът. "Налага се спешно да отговоря на въпроса, който продължавам да си задавам: Заслужава ли си да остана въпреки калта на десницата и крайната десница?"

Санчес е прекарал последните пет дни в уединение, размишлявайки върху бъдещето си, пише Politico. Поддръжници и противници очакваха решение, което имаше потенциала да промени радикално политическия пейзаж в Испания и да повлияе значително на разпределението на висшите постове в ЕС след изборите за Европейски парламент през юни.

Въпреки всичко в понеделник премиерът заяви, цитиран от Euronews, че след дните на размисъл ще продължи да изпълнява задълженията си "дори с повече сили".

По време на обръщението си към нацията Санчес осъди токсичния политически пейзаж в страната.

"Ако приемем, че политиката включва нападения над невинни хора, тя тогава не си заслужава. Няма чест, която да оправдае страданията на хората, които обичаш най-много".

Заплахата за оставка доведе до изблик на подкрепа за Санчес от висшите етажи на неговата Социалистическа партия и от хиляди поддръжници, които излязоха по улиците този уикенд. Премиерът заяви, че публичната проява на подкрепа го е убедила да остане на поста си.

"Клеветническата кампания, насочена срещу мен и семейството ми, няма да спре", каза той. "Но ние можем да се справим! Важното е, че искаме да ви благодарим за проявите на солидарност, които получихме от всички области."

¡Quédate, Pedro!

Заплахата за напускането на Санчес от миналата сряда бe мотивирана от новината, че мадридски съдия е започнал предварително разследване за корупция и търговия с влияние, насочено към Бегоня Гомес, съпругата на министър-председателя. Разследването е започнало в отговор на съдебен иск, подаден от Manos Limpias - или "Чисти ръце" - група, свързана с крайната десница, която редовно използва съдилищата, за да се противопоставя срещу хора или групи, свързани с прогресивни каузи.

Искът изглежда неоснователен: Прокурорите препоръчаха миналата седмица наказателната жалба да бъде отхвърлена и дори Manos Limpias признава, че твърденията може да се основават на "фалшиви новини". Но решението на съдебната власт да започне предварителното разследване срещу Гомес, въпреки крехките доказателства срещу нея, изглежда е било твърде много за Санчес.

Реакцията на министър-председателя бе разбираема, като се имат предвид личните нападки, които бяха отправени към него и семейството му, откакто той се издигна начело на испанската политика преди десетилетие, отбелязва Politico. През последните няколко години дясноцентристката Народна партия многократно нарича Санчес узурпатор, симпатизант на терористите и предател. Консервативната опозиция също така участва в разпространението на злонамерени слухове, че съпругата му всъщност е мъж, а семейството ѝ са контрабандисти на наркотици, които управляват мрежа от секс клубове.

Интензивността на натиска, на който са подложени Санчес и семейството му, беше подчертана от испанските медии в петък, когато те публикуваха записи от среща през 2014 г. между тогавашния държавен секретар по сигурността, дясноцентристкия политик Франсиско Мартинес и Хосе Мануел Вилярехо. Последният, изпаднал в немилост полицейски инспектор, е заподозрян, че е бил в центъра на организация, която е работила за уронване на репутацията на политици, висши съдии и дори членове на монархията.

В записа мъжете обсъждат планове за "политическо убийство" на Санчес, като преследват семейството на съпругата му и внушават, че двойката е замесена в незаконни бизнеси. По-късно Вилярехо обсъжда използването на тактиката на lawfare - завеждането на неоснователни съдебни дела с цел тормоз и дискредитиране на политически опоненти - и споменава Manos Limpias като група, с която си сътрудничи.

Записите са цитирани на емоционална среща на висшето ръководство на Социалистическата партия в събота, по време на която министрите на Санчес изразяват подкрепа за своя лидер и го молят да не се поддава на нападките. В резултат на това пред централата на партията в Мадрид се събраха около 12 500 поддръжници, скандиращи "¡Quédate, Pedro!" ("Педро, моля те, остани!")

Теории за бъдещето му

Премиерът в крайна сметка обяви, че остава на поста си. Но все още не може да се изключи сценарий, в който да остави решението на испанския парламент, като се подложи на вот на доверие. Санчес вероятно ще премине този тест и ще получи подкрепата на същите 179 депутати, които потвърдиха предложението му за съставяне на правителство през ноември миналата година.

Но ако министър-председателят беше подал оставка, Испания щеше да бъде изправена пред продължителен период на политическа несигурност, коментира Politico. Правителството незабавно щеше да премине в служебен режим, а крал Фелипе VI трябваше да проведе консултации с политическите лидери в парламента, за да определи дали има друг кандидат, способен да състави управление.

Санчес няма обявен наследник и не е ясно дали в редиците на социалистите има някой, около когото биха могли да се обединят достатъчно леви и сепаратистки депутати. Междувременно, въпреки че лидерът на Народната партия Алберто Нунес Фейхо има желание да стане премиер, той не разполага с необходимата парламентарна подкрепа за съставяне на правителство.

Освен сътресенията, които този сценарий можеше да предизвика във вътрешен план, напускането на Санчес щеше да окаже влияние и върху ключовите заседания на Европейския съвет за избор на новите ръководители на институциите на ЕС.

Европейските социалисти и демократи желаят някой от техните членове да наследи Шарл Мишел на поста председател на Европейския съвет. Тяхната способност да влияят върху преговорите за висшия пост вероятно ще бъде отслабена, ако Санчес, един от най-старите и влиятелни премиери социалисти в блока, не присъства в залата по време на тези преговори.