Брутният вътрешен продукт на Испания нарасна с 0,6% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното.

Според окончателните данни, публикувани от Националния статистически институт (INE), икономическото производство на страната през четвъртото тримесечие е нараснало с 2,0% в сравнение със същия период на предходната година.

"По-рано бяхме забелязали признаци, че растежът се засилва, тъй като няколко меки показателя, като бизнес нагласите, се подобриха към края на 2023 г. - но този растеж далеч надхвърля очакванията ни. БВП се оказа много по-висок от пазарните очаквания от 0,2% спрямо предходното тримесечие", отбелязват анализаторите на ING след предварителния доклад. Финансовата институция също така подчерта, че докладът за БВП е бил положителен във всички области.

"Значителния ръст, който върна потреблението на домакинствата на нивата отпреди пандемията, продължава да подхранва икономическия растеж и през четвъртото тримесечие. С инфлация, по-ниска от ръста на заплатите, реалната покупателна способност отново се увеличава, което стимулира потреблението."

Инвестиционният компонент на Испания също нарасна през четвъртото тримесечие на миналата година, въпреки насрещния вятър от по-високите лихвени проценти, отбелязва Euronews.

"Силният ръст на търсенето на жилища продължава да изпреварва растежа на предлагането. И накрая, държавните разходи също се увеличиха, а нетната търговска позиция се подобри. Чувствителните към лихвените проценти сектори като производството и строителството нараснаха силно през четвъртото тримесечие, противно на очакванията", добавя ING.

Банката съобщава в доклад, че Испания се представя по-добре от европейските си колеги, като Германия, тъй като немската икономика е по-зависима от производството и е по-засегната от глобалното икономическо забавяне.

Въпреки това по-силната икономическа динамика в Испания може да стимулира инфлацията в страната, като съществува риск това да попречи на целевото равнище от 2% през тази година.

През февруари обаче инфлацията спадна до 2,8% от 3,4% през януари. Индексът на потребителските цени също се понижи до 2,9% от 3,5% през предходния месец.

“По-нататъшният спад на испанската базисна инфлация през февруари е добра новина за ЕЦБ, тъй като показва, че основният ценови натиск е продължил да отслабва през февруари", отбелязва ING.