Срещата на лидерите на ЕС през следващата седмица вероятно ще обсъжда "амбициозни" мерки за насърчаване на небанковото финансиране, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Euronews.

Европа се стреми да подобри състоянието си, тъй като е изправена пред война, скъпоструващи политики в областта на изменението на климата и икономическа конкуренция - и се надява, че интегрирането на капиталовите пазари може да помогне.

"Според мен има начин, основан на здравия разум, да се мобилизират много пари, за да се задвижи европейската икономика", добави Мишел. "Това се постига като се направи възможно и по-лесно за компаниите да мобилизират много от спестяванията на европейците, които са в размер на 9 трилиона евро."

Лидерите на ЕС ще търсят начини да плащат за нарастващите разходи за отбрана след руската инвазия в Украйна, за адаптиране към свят с нулеви въглеродни емисии и за отговор на мерки, нарушаващи търговията, като Закона за намаляване на инфлацията на САЩ.

Мишел коментира, че варианти за финансиране като еврооблигации или увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка ще се окажат политически трудни. Пестеливите правителства обикновено се притесняват, че съвместният държавен дълг може да насърчи разточителството сред по-малко дисциплинираните членки.

Председателят на Европейския съвет смята, че регулаторните мерки за интегриране на националните фондови пазари и хармонизиране на законодателството в областта на несъстоятелността са политически по-прости - но този проект, известен като съюз на капиталовите пазари, има свои собствени проблеми.

Европейските политици отдавна се оплакват от зависимостта на компаниите от банковото финансиране, докато американските им колеги се радват на алтернативи като емитирането на акции.

В реч през ноември миналата година ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард призова за "кантианска промяна" в мисленето, като посочи, че в сравнение със САЩ пазарите на облигации в ЕС са три пъти по-малки, а рисковият капитал е само една пета от размера им.

Това означава, че на компаниите от ЕС често им се налага да напускат блока, за да намерят необходимото им финансиране за развитие, например в Силициевата долина.

Въпреки това националните министри вече осуетиха плановете за създаване на евронадзорник по подобие на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, а хармонизирането на данъчните правила или правото на собственост е сложно и противоречиво, пише Euronews.

Дори и по-скромните планове за предлагане на пенсии в целия ЕС или изглаждане на правилата за листване на фондовия пазар също не срещнаха голям успех, въпреки че националните лидери настояваха за интеграция още през 2014 г.

"Съжалявам, че не беше възможно да постигнем значителен напредък в тази област по-рано", каза Мишел. "Убеден съм, че сега може да бъде различно. Проектът, който имаме на масата за следващата седмица, е доста амбициозен."