Мемоарите на руския опозиционен лидер Алексей Навални, написани преди неговото лишаване от свобода и смърт, ще бъдат публикувани по-късно тази година. Политическият активист „сам е написал книгата“, съобщават от издателство Vintage пред BBC.

Навални започва работа по мемоарите си, докато се възстановява от отравянето си с нервнопаралитично вещество през 2020 г.

Той почина през февруари, след като прекара три години в затвора по обвинения, които широко се разглеждат като политически мотивирани.

Мемоарите му ще бъдат „пълната история на неговия живот – младостта му, призива му към активизъм, брака и семейството му и ангажимента му към каузата на руската демокрация и свобода в лицето на световна свръхсила, решена да го заглуши“, заявяват от Vintage.

Издателството допълва, че книгата „изразява убеждението на Навални, че на промяната не може да се противостои“, и ще включва „невиждана досега кореспонденция от затвора“.

Активистът разказва за „политическата си кариера, многобройните опити за покушение срещу него и най-близките му, както и за непрестанната кампания, която той и неговият екип водят срещу един все по-диктаторски режим“.

„Дълбока почтеност и смелост“

Вдовицата на Навални, Юлия, казва: „Тази книга е свидетелство не само за живота на Алексей, но и за неговата непоколебима отдаденост на борбата срещу диктатурата – борба, за която той даде всичко, включително и живота си.“

„На страниците ѝ читателите ще се запознаят с човека, когото обичах неизмеримо – човек с дълбока почтеност и непоколебима смелост“, допълва тя.

Според Навалная споделянето на неговата история ще почете паметта му и „ще вдъхнови другите да отстояват това, което е правилно, и никога да не губят от поглед ценностите, които наистина имат значение“.

Фондът за борба с корупцията (ФБК), основан от Навални, разкрива корупцията на почти всички нива в руската държава, като често се насочва към президента Владимир Путин и неговото обкръжение.

След завръщането си в Русия през 2021 г. Навални веднага е вкаран в затвора. Малко преди смъртта си той е преместен в една от най-строгите наказателни колонии в Русия. Според затворническата служба той е излязъл на разходка, когато е загубил съзнание и е починал.

Според един от най-близките му съмишленици – шефът на ФБК Иван Жданов, е „много вероятно“ Навални да е бил убит.

Vintage определq книгата като „последното писмо на Навални до света“. Издателството я нарича разказ за последните му години, прекарани в „най-жестокия затвор на Земята; напомняне защо принципите на индивидуалната свобода са от толкова голямо значение; и въодушевяващ призив да продължим делото, за което той пожертва живота си“.

47-годишният Навални за последен път е видян публично в деня преди смъртта си – изглежда добре и се смее по време на съдебно заседание чрез видеовръзка.

Книгата ще бъде издадена на 22 октомври.