Италианското правителство е изготвило план за инвестиция от 10 млрд. евро за подпомагане на полупроводниковата индустрия през 2024 г.

Целта е страната да се позиционира като основен европейски производител на микроелектроника, съобщава агенция Ansa.

Новината беше потвърдена от министъра на промишлеността Адолфо Урсо, който подчерта, че инвестицията е израз на решимостта на Италия да засили присъствието си в сектора на полупроводниците и да затвърди ролята си в европейския технологичен пейзаж.

"Преди няколко седмици вече обявихме инвестицията в Silicon Box, над 3 милиарда и пилотната линия на ЕК, която ще бъде реализирана в Катания за чипа на бъдещето, още 400 милиона", обясни министърът в кулоарите на конференцията Fdi в Пескара.

"Вярвам, че през следващите седмици ще бъдем в състояние да направим и други не по-малко значими съобщения, Италия се подготвя да се превърне в един от най-големите производители на микроелектроника в Европа", заяви той.

През март Урсо обяви инвестиция от 3,2 млрд. евро в сингапурския стартъп Silicon Box за изграждане на фабрика за чипове в северната част на страната, припомня Bloomberg. Новината дойде, след като правителството не успя да убеди американския гигант Intel да инвестира в производството на чипове.

Инвестициите в полупроводниковата промишленост са предизвикателство за утвърдени играчи в европейския технологичен пейзаж и могат да окажат въздействие върху държави и компании, специализирани в производството на полупроводници, като Нидерландия, Тайван и Intel, тъй като конкуренцията там се засилва, допълва CTOL Digital Solutions.

От финансова гледна точка тази инвестиция може да привлече в Италия предприятия и партньорства, фокусирани върху полупроводниците, като създаде възможности за местни и чуждестранни инвеститори.

Краткосрочните последици могат да включват създаване на работни места, икономически растеж и технологичен напредък, а дългосрочните въздействия могат да доведат до повишаване на конкурентоспособността в световен мащаб и до напредък в технологичния сектор на Италия.

Трябва да се подчертае фактът, че държавната инвестиция е и стратегически геополитически ход, който съответства на по-широките инициативи на Европейския съюз за самодостатъчност в областта на полупроводниците. Откъсването от азиатските вериги за доставки би могло да наруши динамиката на световната търговия, особено с Китай.