В телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин определи случилото се в концертната зала "Крокус сити хол" край Москва като „кървав терористичен акт", предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

В обръщението си Путин затвърди информацията на руската Федерална служба за сигурност, че четиримата вече задържани преки извършители на терористичната атака са арестувани, докато са пътували към украинската граница. "Те са се опитали да избягат и са се придвижвали към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна е бил подготвен "прозорец" за преминаването им през държавната граница", заяви руският президент.

Украйна не е замесена в стрелбата край Москва и предположенията за украинска връзка "нямат нищо общо с реалността", заяви по-късно говорител на военното разузнаване в Киев, цитиран от Reuters.

Путин потвърди и по-раннта информация, че са били задържани общо 11 души. "Руската Федерална служба за сигурност и други правоохранителни органи работят по установяването и разкриването на цялата помощна база на терористите: тези, които са им осигурявали транспорт, планирали са начини за измъкване от местопрестъплението, подготвяли са тайници и скривалища с оръжие и боеприпаси", каза президентът на Русия.

Путин не предостави доказателство за твърдението си, че четиримата преки извършители са направили опит за бягство в Украйна.

Относно четиримата задържани по-късно руското вътрешно министерство заяви, са чуждестранни граждани, предава БТА, цитирайки AFP и ТАСС. Не се уточнява на кои страни са граждани задържаните. Руски медии заявиха по-рано, че част от заподозрените във връзка с нападението произхождат от Таджикистан, където е активна терористичната организация „Ислямска държава".

По-рано афганистанският клон на групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаката в канала си в Telegram. Източници от американското разузнаване, цитирани от Reuters и The Wall Street Journal, също заявиха, че ислямистката организация е отговорна за нападението.

По последни данни на руския Следствен комитет след вчерашната кървава атака броят на загиналите е 133.

Речта на Путин

Руският преидент изказа съболезнования на всички, които са загубили своите роднини и близки. „Заедно с вас скърби цялата страна, целият ни народ“, каза той в началото на обръщението си.

„Знаем какво представлява заплахата от тероризъм. Разчитаме на сътрудничество с всички държави, които искрено споделят нашата болка и са готови да обединят усилията си в борбата с общия враг - международния тероризъм, с всичките му проявления", заяви Путин. Добави, че следствието и правоприлагащите органи ще направят всичко възможно, за да установят всички подробности за престъплението.

"Терористите, убийците, не-човеците, които нямат националност и не могат да имат, ги очаква една незавидна съдба - възмездие и забрава. Те нямат бъдеще", каза още Путин.

"Вече е очевидно, че сме се сблъскали не просто с внимателно и цинично планирана терористична атака, а с подготвено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора. Престъпниците хладнокръвно и целенасочено са искали да убиват и разстрелват от упор нашите граждани и нашите деца, точно както някога са правили нацистите в окупираните територии", заяви руският президент.

"Сега нашият общ дълг - на нашите бойни другари на фронта, на всички граждани на страната, е да бъдем заедно в един строй. Вярвам, че това ще бъде така. Защото никой и нищо не може да разклати нашата сплотеност и воля, нашата решителност и смелост, силата на единния народ на Русия. Никой няма да може да посее отровните семена на раздора, паниката и несъгласието в нашето многонационално общество", продължи Путин.

"Що се отнася до разследването на това престъпление и резултатите от оперативно-издирвателните действия, в момента можем да кажем следното: и четиримата преки извършители на терористичната атака - всички, които стреляха и убиха хора, са открити и задържани. Те са се опитали да избягат и са се придвижвали към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна е бил подготвен "прозорец" за преминаването им през държавната граница", каза още руският президент.

Реакцията на Украйна

Относно твърдението на Москва, че всички четирима терористи зад атаката в концертната зала "Крокус сити хол" са арестувани, докато са пътували към украинската граница и че са сключили договори с Украйна, Андрий Юсов, говорител на Главното управление за разузнаване на украинското Министерството на отбраната казва пред Reuters:

"Това, разбира се, е още една лъжа на руските специални служби, която няма нищо общо с реалността и не издържа на никаква критика. Украйна разбира се не е замесена в тази терористична атака. Украйна защитава своята суверенност от руските нашественици, освобождава своята собствена територия и се бори с армията на окупатора и негови военни, а не цивилни мишени."

Думите на Юсов повтарят позицията на Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, който снощи и днес отрече каквато и да е украинска връзка в атентата край Москва. Подоляк написа днес в социалната мрежа X, че "всички опити да се свърже Украйна с терористичната атака са абсолютно несъстоятелни".